Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το τέλος ενός ωραίου ταξιδιού

Εικόνα του άρθρου Το τέλος ενός ωραίου ταξιδιού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2016, 00:25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δεκαοκτώ wannabe συγγραφείς ή απλώς 18 άνθρωποι που ήθελαν ή είχαν την ανάγκη να μοιραστούν τις ιστορίες τους παραβρέθηκαν σε μια εκδήλωση, αφιερωμένη, επί της ουσίας, σε αυτούς, η οποία αποτέλεσε το τέλος (ή την αρχή;) ενός ωραίου ταξιδιού. Στην κατάμεστη αυλή του «Θυμωμένου Πορτραίτου» έγινε σήμερα το απόγευμα, η παρουσίαση του βιβλίου τους με τίτλο «Ιστορίες συλλογικής γραφής και τρέλας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg.

Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων (25 στον αριθμό) τα οποία προέκυψαν από το σεμινάριο δημιουργικής γραφής το οποίο διοργάνωσε την άνοιξη του 2015 η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με εισηγητή τον γιαννιώτη συγγραφέα Μιχάλη Σπέγγο. Στο σεμινάριο αυτό, οι συμμετέχοντες ήταν 30. Στο βιβλίο, γράφουν οι 18 από αυτούς.

«Έφτασα στο σημείο πολλές φορές να πω ότι τούτοι οι δημιουργοί με ξεπερνούν, και σύντομα θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους» είπε ο κ. Σπέγγος, προφανώς ενθουσιασμένος για το όλο πρότζεκτ. Ο κ. Σπέγγος ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο ότι η δική του δουλειά δεν ήταν να τους μάθει να γράφουν. Η δική του δουλειά ήταν να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν κυρίως τον τρόμο του λευκού χαρτιού.

Και από ό,τι φαίνεται, τα κατάφεραν. Και μετά την κατατρόπωση του τρόμου του λευκού χαρτιού, έρχεται και η έκθεση του κάθε συγγραφέα στην κριτική του κάθε αναγνώστη. Γιατί εντέλει ο αναγνώστης είναι ο τελικός κριτής.

Τα 25 διηγήματα του βιβλίου τα γράφουν: Λαμπρινή Αθανασίου, Ελένη Βάλβη, Χρυσούλα Βέργου, Μαρία Διαμαντή, Αργύρης Ευαγγελούλης, Αναστασία Καλαϊτζίδου, Γιώργος Καρακώστας, Δημήτρης Κατσάνος, Κατερίνα Κατσιμπόκη, Άννυ Κοίλια, Μαρία Κοτρώτσιου, Μιχάλης Λαγούδης, Ελένη Μακρογιάννη, Παναγιώτα Μπαμπουρδά, Βασιλική Νάκου, Στέφανος Ντάκος, Μαρία Πριόνα, Νίκος Σόφης.


Στην εκδήλωση μίλησε ακόμα η Αναστασία Καλλιοντζή, συγγραφέας, που πήρε μέρος στα σεμινάρια, ο Γιώργος Ζάχος, διευθυντής της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου, ενώ αποσπάσματα από τα κείμενα διάβασαν η ηθοποιός Δανάη Τζήμα και οι σπουδαστές-σπουδάστριες του δημόσιου ΙΕΚ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back