ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τελικά, υπάρχουν κενά ή όχι;

Εικόνα του άρθρου Τελικά, υπάρχουν κενά ή όχι;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2016, 12:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς το μεν υπουργείο Παιδείας και οι οικείες διευθύνσεις εκπαίδευσης πανηγυρίζουν και βάζουν «άριστα 20» ο ένας στον άλλο για την «κάλυψη των κενών». Οι εκπαιδευτικοί πάντως χαμογελούν πικρά στην καλύτερη περίπτωση, καθώς ακόμα και όπου τα κενά καλύφθηκαν, αυτό έγινε με τρόπο που περισσότερο μοιάζει με μέτρο έκτακτης ανάγκης, παρά προϋπόθεση για «αριστεία» σε υπουργούς. Έτσι και αλλιώς, το υπουργείο κλήθηκε φέτος να ανταποκριθεί στις ανάγκες με πολύ λιγότερα χρήματα για αναπληρωτές, ενώ στο μεταξύ οι υπουργικές μεγαλοστομίες για προσλήψεις είχαν ήδη δημιουργήσει ένα αντίστροφο κλίμα.

Αυτές τις μέρες λοιπόν και ενώ αναμένονται 500 προσλήψεις αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η ΔΑΚΕ δια του αιρετού της στο ΚΥΣΔΕ Δημήτρη Πεππέ παραθέτει έναν ανεπίσημο «χάρτη» κενών ανά ειδικότητα. Είναι συνήθης πρακτική των παρατάξεων, ειδικά αυτών που αναφέρονται σε κόμματα εξουσίας όπως η ΔΑΚΕ, όταν είναι στην αντιπολίτευση να «θυμούνται» τα κενά, αφήνοντας συνήθως τα στατιστικά στους συναδέλφους τους άλλων παρατάξεων, όταν το κόμμα αναφοράς περνάει στην εξουσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Πεππέ, τα γυμνάσια και λύκεια στα Γιάννενα υπολείπονται 16 εκπαιδευτικών. Αναλυτικά τα κενά είναι τα εξής (πάντα με ανεπίσημα στοιχεία):

1 Φυσική

1 Γερμανικά

1 Χημεία

2 Αγγλικά

4 Καλλιτεχνικά

1 Κοινωνιολογία

2 Ιατρικές ειδικότητες

1 Γραφιστικών τεχνών

1 Νοσηλευτική

2 Μαθηματικά

Προφανώς, τα κενά υπάρχουν, όχι απλώς αριθμητικά, καθώς τα «κόλπα» κάλυψής τους μπορούν να αλλάξουν τους αριθμούς, όχι όμως την ουσία. Το θέμα είναι όμως ότι όσο η εκπαίδευση παραμένει δέσμια των όρων «1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις» και πολύ συχνά, οι εκπαιδευτικοί θεωρούνται πλεονάζοντες, ενώ κάθε χρόνο προσλαμβάνονται αναπληρωτές για να καλύψουν μόνιμες πρακτικά ανάγκες, η εκπαιδευτική διαδικασία πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο τομέα.

Από χτες, έχουν ανακοινωθεί προλήψεις αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δείτε εδώ και εδώ τα ονόματα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back