Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία παράταση για τα αυθαίρετα

Εικόνα του άρθρου Τελευταία παράταση για τα αυθαίρετα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2020, 21:38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 λήγει η τελευταία παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νόμου 4495/2017 (κατασκευές μέχρι την 28η Ιουλίου 2011).

Η κυβέρνηση απέρριψε τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2021 στις προθεσμίες τακτοποίησης αυθαίρετων και υποβολής των δικαιολογητικών.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

1. Για τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, που αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ' ύψος, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.) τερματίζεται η διαδικασία τακτοποίησης.

2. Για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1 έως 4 η διαδικασία της τακτοποίησης συνεχίζεται μέχρι την 31η Μαρτίου 2026. Ωστόσο, μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 θα καταβάλλονται προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό αυξάνεται κατά 5 μονάδες.

Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι «είναι παντελώς ανακριβές ότι η εξέλιξη αυτή προκαλεί πρόβλημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων εφόσον δεν έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τις μεταβιβάσεις. Για το θέμα αυτό θα εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος. Και ασφαλώς θα ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να μη δημιουργηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα στην κτηματαγορά. Επομένως, το θέμα αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να δοθεί ακόμα μία παράταση για τα αυθαίρετα».

Το ΥΠΕΝ συνιστά, «σε όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σκοπεύουν να υποβάλουν σχετική αίτηση να το πράξουν άμεσα και να μην περιμένουν την τελευταία μέρα, γιατί πιθανότατα θα ταλαιπωρηθούν».

Ειδικότερα, όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται με αίτηση του μηχανικού στο πληροφοριακό σύστημα και εν συνεχεία καταβολή του σχετικού παραβόλου.
  • Ως ημερομηνία υπαγωγής νοείται η ημερομηνία καταβολής του παραβόλου.
  • Από την πληρωμή του παράβολου ο μηχανικός έχει στη διάθεσή του 18 μήνες προκειμένου να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών. Οι 18 μήνες ισχύουν και για τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται στους μηχανικούς ότι η 30ή Σεπτεμβρίου 2020 δεν αφορά στην υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις περιπτώσεις αυθαιρέτων που έχουν υπαχθεί στις παλαιότερες ρυθμίσεις.


Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Με γραπτή του δήλωση ο βουλευτής Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας κατηγορεί την κυβέρνηση για «αλαζονεία», αφού «όχι μόνο δεν έκανε δεκτή την Τροπολογία που κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη παράτασης μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2021 στις προθεσμίες τακτοποίησης αυθαίρετων και υποβολής των δικαιολογητικών, αλλά και δεν επέτρεψε στην αρμόδια Εισηγήτρια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για την Τροπολογία». 

Όπως σημειώνει ο κ. Μπάρκας η κυβέρνηση με την πράξη της αυτή απαξιώνει τον τεχνικό κόσμο (που ζητούσε παράταση) και γυρίζει την πλάτη της στην κοινωνία.

Κλείνοντας σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία πρόκειται να επανακαταθέσει την Τροπολογία στο επόμενο Σχέδιο Νόμου της κυβέρνησης». 



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back