Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To τείχος χτίζεται…

Εικόνα του άρθρου To τείχος χτίζεται…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2022, 16:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το τείχος περιμετρικά της δομής φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων ξεκίνησε να χτίζεται. Πριν από τρεις εβδομάδες, είχαν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσης του τείχους με την τοποθέτηση σιδερένιων δοκών.

Ένα τείχος που κατασκευάζεται από το υπουργείο Μετανάστευσης εις το όνομα της ασφάλειας της δομής. Ποιας ασφάλειας όμως; Σε γενικές γραμμές, οι σχέσεις της τοπικής κοινωνίας με την κοινότητα των προσφύγων είναι πολύ καλή. Επιπλέον, η ανοιχτή δομή φιλοξενίας βρίσκεται στις παρυφές του οικισμού Κατσικά, σε έκταση του πρώην αεροδρομίου, χωρίς να γειτνιάζει άμεσα με κατοικίες. Σημειωτέον ότι υπάρχει ήδη περίφραξη στη δομή.

Το τείχος έρχεται να «κόψει» το οπτικό πεδίο στους φιλοξενούμενους, να «χτίσει» μια εικόνα γκέτο ή φυλακής και να «καλλιεργήσει», ενδεχομένως, ξενοφοβικά ένστικτα.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετές φωνές διαμαρτυρίας εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας, όχι όμως πολλές. Οι διαμαρτυρίες για το αυτονόητο προήλθαν μόνο από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε για «προσβολή της αξιοπρέπεια των προσφύγων και της συλλογικής πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου» και από διάφορες συλλογικότητες και οργανώσεις.

Το τείχος θα έχει τρία μέτρα ύψος. Το… έργο αυτό έχει αναλάβει η εταιρία «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ» με κόστος 489.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Ανάλογα «έργα ασφάλειας» γίνονται και σε άλλες ανοιχτές δομές προσφύγων στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back