Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ: Διδακτορικές διατριβές με χρηματοδότηση από την ΕΕ

Εικόνα του άρθρου ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ: Διδακτορικές διατριβές με χρηματοδότηση από την ΕΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2016, 12:52
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις τριών υποψηφίων διδακτόρων για το πρόγραμμα «Θεραπεία και αποκατάσταση τενόντων» στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου.

Οι προσλήψεις έγιναν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Ορίζοντας 2020, Μarie Curie, Ευρωπαϊκά δίκτυα καινοτομίας στην Έρευνα στο οποίο συμμετέχει και το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, μετά από Πανευρωπαϊκή προκήρυξη. 

Υπέβαλαν τα χαρτιά τους με βάση τα υψηλά κριτήρια που αποφασίστηκαν 137 υποψήφιοι από 42 χώρες του κόσμου και επιλέχθηκαν μετά από κρίση οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Αdrian Djalali-Cuevas, βιολόγος από την Ισπανία, Αndrea Rampin, βιολόγος από την Ιταλία και Sergio Garnica-Galvez, βιολόγος από την Ισπανία για να κάνουν για πρώτη φορά στην ιστορία των ΤΕΙ διδακτορική διατριβή στο ΤΕΙ Ηπείρου χρηματοδοτούμενη εξ’ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Το αντικείμενο των διδακτορικών διατριβών τους έχει να κάνει με την ανάπτυξη τενοντοκυττάρων in vitro από βλαστοκύτταρα, ινοβλάστες δέρματος ίππου και ανθρώπου και από κύτταρα λιπώδους ιστού, όπως και ανάπτυξη μεθόδων σε επίπεδο κυτταροκαλλιεργειών για την παραγωγή τενοντοκυττάρων ίππου για αποκατάσταση ελλειμμάτων τενόντων των ιπποειδών, όπως και μεθόδων εξέλιξης της μηχανικής των ιστών. 

Επιβλέποντες καθηγητές είναι ο Γιάννης Σκούφος, η Αθηνά Τζώρα και ο επισκέπτης καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας Δημήτρης Ζευγώλης. Για τα πειραματικά που θα γίνουν στα άλογα in vivo θα συμμετάσχουν ο επίκουρος καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ στη χειρουργική ιπποειδών Νικόλαος Διακάκης και ο αναπληρωτής καθηγητής της Χειρουργικής Νικήτας Πράσινος, ενώ όλη τους η πειραματική εργασία θα γίνει στο Εργαστήριο Υγείας των ζώων του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Η έρευνα θα διαρκέσει τρία χρόνια, ενώ το 2018 θα γίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο στην Άρτα όπου θα αναπτυχθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις της ερευνητικής δουλειάς για τις τεχνικές διαφοροποίησης βλαστοκυττάρων και ινοβλαστών προς τενοντοκύτταρα.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση για το ΤΕΙ Ηπείρου «αποτελεί δεδομένο πως η ύπαρξη της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα και η ενίσχυσή της με ένα τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων αποτελεί το επιστημονικό εχέγγυο, ώστε η Ήπειρος να μεταμορφωθεί σε τόπο παραγωγικής μοναδικότητας και όχι μόνο, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back