ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

«Take Care»: Μια δωρεάν εφαρμογή για τη φαρμακοθεραπεία των ασθενών

Εικόνα του άρθρου «Take Care»: Μια δωρεάν εφαρμογή για τη φαρμακοθεραπεία των ασθενών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/02/2017, 13:09
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι έρευνες δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας: Ένας στους δύο ασθενείς δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις υποδείξεις των γιατρών ή δεν συμμορφώνονται με τη φαρμακευτική τους αγωγή σε διάστημα ενός έτους.

Τη λύση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει το «Take Care», μια πρωτοποριακή εφαρμογή διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας και της συμμόρφωσης των ασθενών, την οποία και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι έτοιμος να εφαρμόσει.

Σε πολλές δυτικές χώρες έχει εφαρμοστεί ως τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού η διαδικασία της διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας μέσω των φαρμακείων (π.χ. υπηρεσία MUR στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπηρεσία MTM στις Ηνωμένες Πολιτείες).

Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει πρωτόκολλα διαχείρισης και διαδικασίες ενημέρωσης, συμβουλής και παρακολούθησης της φαρμακοθεραπείας των ασθενών από τους φαρμακοποιούς. Στην πιο προωθημένη τους μορφή, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές εφαρμογές, οι οποίες μάλιστα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας και ειδοποιήσεων με τους χρήστες των φαρμάκων.


ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Tο TAKE CARE είναι μια web και mobile based εφαρμογή, που περιλαμβάνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσβάσιμη από κάθε φαρμακείο μέσω δωρεάν εγγραφής, η οποία επικοινωνεί με το αντίστοιχο mobile application για τον ασθενή-χρήστη, το οποίο είναι επίσης δωρεάν.

Ο φαρμακοποιός εγγράφεται δωρεάν στην πλατφόρμα Take Care δηλώνοντας την επωνυμία του φαρμακείου του και έναν μοναδικό κωδικό ανά φαρμακείο.

Η υπηρεσία της διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας προσφέρεται μέσα στο φαρμακείο, μόνο από τον φαρμακοποιό και απαιτεί τη συναίνεση του ασθενούς.


ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

Η πλατφόρμα του Take Care υποδεικνύει αυτόματα στον φαρμακοποιό αλληλεπιδράσεις ή αντενδείξεις που μπορεί να προκύψουν στη φαρμακευτική αγωγή και επιτρέπει την άμεση σύνταξη «Κίτρινης Κάρτας» στον ΕΟΦ, στo πλαίσιο της φαρμακοεπαγρύπνησης. Η διαδικασία στο φαρμακείο ολοκληρώνεται με την τελική ρύθμιση της φαρμακοθεραπείας, καθώς ο φαρμακοποιός καταχωρεί στην πλατφόρμα τις σωστές ώρες χορήγησης κάθε σκευάσματος, σημειώνοντας και τις αντίστοιχες πληροφορίες προφύλαξης προς τον ασθενή.


ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΣΘΕΝΗ

Ο ασθενής μπορεί είτε να εγγραφεί από τον φαρμακοποιό του στην πλατφόρμα Take Care ή να εγγραφεί μόνος του μέσω της εφαρμογής, δηλώνοντας ως στοιχείο μοναδικής του ταυτοποίησης το ΑΜΚΑ του. Μέσω της εφαρμογής ο ασθενής προσθέτει το φαρμακείο της επιλογής του και με αυτόν τον τρόπο δίνει πρόσβαση στον φαρμακοποιό να διαχειριστεί τη φαρμακοθεραπεία του. Ο ασθενής ανά πάσα στιγμή μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει φαρμακείο της επιλογής του.

Η πλατφόρμα περιέχει όλες τις μορφές φαρμάκων που είναι εγκεκριμένες στην Ελλάδα,

Η εφαρμογή Take Care είναι εγκεκριμένη από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη δυνατότητα χρήσης της από τους φαρμακοποιούς.

Όσον αφορά τη στατιστική αξιοποίηση των δεδομένων συμμόρφωσης με τη φαρμακοθεραπεία, που θα προκύπτουν από την εφαρμογή, θα μπορεί να γίνεται από εξουσιοδοτημένους φορείς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3