ΕΛΛΑΔΑ

Tageszeitung: Η δική Καραϊβάζ και η «ελευθερία» του Τύπου

Εικόνα του άρθρου Tageszeitung: Η δική Καραϊβάζ και η «ελευθερία» του Τύπου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/06/2024, 20:03
ΕΛΛΑΔΑ

Η έναρξη της δίκης των φερόμενων εκτελεστών του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αύριο, αποτελεί την αφετηρία μιας ενδελεχούς ανάλυσης για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα από την εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου, που σημειώνει πως «η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο».

«Υποκλοπές, μηνύσεις συκοφαντίας, δολοφονίες: Για πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας των συνταγματαρχών το καλοκαίρι του 1974, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την Ελλάδα με ψήφισμά του στις 7 Φεβρουαρίου», σημειώνει η taz.

Ενώ, «στην τρέχουσα κατάταξη της παγκόσμιας ελευθερίας του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 88η θέση και ως εκ τούτου βρίσκεται στον πάτο της ΕΕ - πίσω από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Κατάρ και την Μπουρκίνα Φάσο».

Βασιζόμενη σε μαρτυρίες δημοσιογράφων η taz αναφέρει πως «υπάρχουν διάφορες μέθοδοι στον ελληνικό Τύπο για να διασφαλιστεί ότι δεν δημοσιεύονται θέματα που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν την κυβέρνηση στην Αθήνα, τις πρεσβείες άλλων χωρών ή τις μεγάλες εταιρείες».

Ενώ αναφερόμενος στο σκάνδαλο υποκλοπών, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που ο ίδιος έπεσε θύμα των υποκλοπών από την ΕΥΠ, όπως σημειώνει η εφημερίδα, δηλώνει ότι «η τέταρτη εξουσία έχει υποταχθεί στην εκτελεστική εξουσία». 

«Κατά ειρωνικό τρόπο, αμέσως μετά την άνοδό του στην εξουσία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την ΕΥΠ υπό την άμεση εποπτεία του», αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνου. «Παρόλα αυτά, ο Μητσοτάκης νίπτει τας χείρας του. Η ποινική δικαιοσύνη της Αθήνας, τον επικεφαλής της οποίας διορίζει ο Μητσοτάκης, τον αφήνει ήσυχο».

Πηγή: DW

Κατέθεσε ο Γρ. Δημητριάδης 

Στο μεταξύ ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρήγορης Δημητριάδης κατέθεσε ως μάρτυρας στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που διερευνά την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο Δημητριάδης μπήκε από την κεντρική είσοδο του κτιρίου του Αρείου Πάγου, ωστόσο μετά το τέλος της κατάθεσής του προτίμησε να αποχωρήσει από το υπόγειο γκαράζ του δικαστικού κτιρίου για να αποφύγει δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες που τον ανέμεναν στην είσοδο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3