Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα ζωντανά ‘90s

Εικόνα του άρθρου Τα ζωντανά ‘90s
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/06/2019, 10:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Η δεκαετία του ’90 υπήρξε από τις πιο μεταβατικές περιόδους της ανθρωπότητας, όπως άλλωστε συνηθίζεται σε κάθε τέλος αιώνα (μόνο που η μετάβαση συνεχίζεται και μας έχει σπάσει λίγο τα νεύρα…).

Μουσικά, τα ‘90s ήταν εξίσου αποκαλυπτικά, όσο και αμφίσημα. Η καταιγίδα ειλικρίνειας των Nirvana που διαμόρφωσε μουσικά μια ολόκληρη γενιά, αλλά και η εναλλακτική «ριπή αλήθειας» από τη χιπ χοπ σκηνή, αναμετριούνταν στα ίσια, σε πολύ διαφορετικά κοινά που δεν συναντιούνταν σχεδόν για κανένα λόγο.

Τώρα, αυτά τα κοινά έχουν μεγαλώσει. Έχουν μπει στα –άντα και κάποια βαδίζουν ολοταχώς στα δεύτερα, έως και τρίτα. Οπότε, πολύ πιο εύκολα μπορούν να βρεθούν στην πλατεία και των δύο μουσικών ειδών, όπως θα συμβεί την Παρασκευή 21 και τη Δευτέρα 24 Ιουνίου, στο Release festival, στην πλατεία Νερού στο Φάληρο.

Πρώτα, οι Cypress Hill. Το πιο επιτυχημένο latino χιπ χοπ συγκρότημα δεν θα βρεθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά ούτε και η τελευταία. Οι τύποι, παρότι έχουν «βλασφημήσει» στο παρελθόν και έχουν δεχτεί κριτική, είναι ένα τεράστιο crossover κεφάλαιο και έχουν σταθεί επάξια δίπλα σε τύπους όπως οι NWA. Αν δεν τους προλάβετε, ίσως δείτε τον B-Real μαζί με τους Prophets of Rage, στα τέλη Αυγούστου (αν είναι στο touring line up).

Έπειτα, οι Alice in Chains. Και αν τους Cypress Hill «τους έχουμε δει», οι AiC είναι συναυλιακό απωθημένο για το ελληνικό κοινό. Η πιο «εκλεπτυσμένη» μέταλ μπάντα μαζί με τους tool, έχει γράψει το ονοματάκι της όπου υπάρχει πικάπ, cd και γενικώς, συσκευή αναπαραγωγής ήχου και λογικά άλλωστε. Ο Τζέρι Καντρέλ είναι ηγετική φυσιογνωμία και θεματοφύλακας του «ποιοτικού σκληρού ήχου», συνιδρυτής με τον Σον Κίνι της μπάντας από το Σιάτλ που δεν έμεινε στα λασπωμένα μονοπάτια του grunge. Με σήμα κατατεθέν τις διφωνίες με τον Γουίλιαμ Ντιβάλ πλέον, καθώς ο Λέιν Στάλεϊ υπέκυψε στα πάθη του και πέθανε το 2002, οι Alice in Chains, λίγο πριν γίνουν δεινόσαυροι, καταπλέουν στο Φάληρο.

Τα ‘90s ήταν μια αρκετά περίεργη περίοδος. Για πολλούς, έβγαλε από το μουσικό αδιέξοδο των ‘80s και πήγε τα πράγματα πιο μπροστά. Τώρα, το ελληνικό κοινό έχει μια ευκαιρία να το διαπιστώσει από κοντά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back