Oikonomou pisoi
ΑΛΜΠΟΥΜ

Τα Χριστούγεννα των Beatles

Εικόνα του άρθρου Τα Χριστούγεννα των Beatles
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/12/2021, 15:00
ΑΛΜΠΟΥΜ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τα πρώτα συγκροτήματα του ροκενρόλ που δημιούργησαν μια... συνεπή σχέση με τα Χριστούγεννα, ήταν οι Beatles.

Για μια επταετία μάλιστα, η μπάντα κυκλοφορούσε σταθερά χριστουγεννιάτικους δίσκους με τη μορφή flexi disk (ενός προπάτορα των πρώτων δισκετών floppy θα μπορούσε να πει κανείς), τα οποία διανέμονταν στα μέλη των fun clubs της μπάντας, σε Αγγλία και ΗΠΑ.

Στα flexies οι fab 4 γράφανε προσωπικά μηνύματα στους οπαδούς τους, καθώς επίσης και μουσικά κομμάτια, συχνά πρωτότυπα.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Το 1968, για πρώτη φορά ο χριστουγεννιάτικος δίσκος των Beatles ήταν μια ξεχωριστή παραγωγή. Επίσης, ήταν… περίεργος, μιας και περιείχε κυρίως παράξενες ηχογραφήσεις, στο γενικότερο ψυχεδελικό πνεύμα της μπάντας, καθώς και μερικές ηχογραφήσεις. Ανάμεσά τους ήταν το Nowhere Man, στο οποίο συμμετέχει ο Tiny Tim, ένας πολύ ιδιαίτερος (ως και… αλλόκοτος) μουσικός που βασικά, έπαιζε γιουκαλίλι.

Ο δίσκος του 1968 ήταν ο προτελευταίος χριοστυγεννιάτικος.

Τρία χρόνια αργότερα όμως, ο Λένον με τη Γιόκο και την Πλαστική Μπάντα της, έγραψαν ένα από τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα κομμάτια του ροκενρόλ:

Το Happy Xmas (War is over) κυκλοφόρησε παραμονή Χριστουγέννων του 1971, 50 χρόνια πριν δηλαδή. Το κομμάτι ήταν το επιστέγασμα της περιόδου των αντιπολεμικών bed-ins του ζευγαριού και γράφτηκε σε ένα ξενοδοχείο όπου έμεναν, στη Νέα Υόρκη. Η παιδική χορωδία που συνοδεύει, είναι η Harlem Community Choir.

Το κομμάτι έχει διασκευαστεί πάρα πολλές φορές, έκτοτε.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back