Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα τηλέφωνα δεν έπιασαν τόπο…

Εικόνα του άρθρου Τα τηλέφωνα δεν έπιασαν τόπο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2021, 19:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η απόφαση της συγκλήτου του, αλλά και ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, είναι το επίκεντρο των εξελίξεων τα τελευταία 24ωρα. Η αμφισβήτηση των εξωτερικών παρεμβάσεων, είτε από την κυβέρνηση, είτε από τις δυνάμεις καταστολής, αλλά και το αίτημα για δια ζώσης επαναλειτουργία των πανεπιστημίων με όλα τα προβλεπόμενα και αυξημένα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, έχουν δημιουργήσει πολιτικό ρήγμα.

H υπουργός Νίκη Κεραμέως διέψευσε  «κύκλους που διακινούν φήμες περί ‘παρέμβασης’ και ‘πιέσεων’ της Υπουργού Παιδείας σε Πρυτάνεις σχετικά με φερόμενες καταλήψεις στους χώρους των εν λόγω Πανεπιστημίων», στα Γιάννενα και το ΔΠΘ.

Στην ίδια δήλωση ωστόσο επιβεβαιώνει ότι τα τηλεφωνήματα, λέγοντας ότι «η επικοινωνία έγινε προκειμένου να ενημερωθεί η κυβέρνηση από τα αρμόδια όργανα -και όχι από δημοσιεύματα- σχετικά με φερόμενες δράσεις που εμπόδιζαν την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων».

Η υπουργός αναφέρει ότι «η επικοινωνία της υπουργού με τους πρυτάνεις είναι συστηματική και η συνεργασία άριστη, για την οποία και τους ευχαριστούμε, επί όλων των θεμάτων που αφορούν τα Ιδρύματα, και δη υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η παρούσα υγειονομική κρίση».

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βραδινές τηλεφωνικές επικοινωνίες της Δευτέρας, δεν ήταν μόνο σε ενημερωτικό επίπεδο, αλλά αρκετά πιεστικές.

Από την άλλη, η υποστήριξη στο αίτημα για δια ζώσης λειτουργία, το οποίο βάζουν και οι φοιτητές στις κινητοποιήσεις τους, βρίσκει ανταπόκριση και για πρακτικούς λόγους. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ επιμένει στη λειτουργία των σχολείων, ακόμα και σε περιοχές στις οποίες ισχύουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα, έχει προεξοφλήσει την «τηλε-λειτουργία» των πανεπιστημίων για φέτος, την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση μιλάει για «έξοδο από την υγειονομική κρίση» από τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Εκτός από την απόφαση της συγκλήτου υπάρχει και η ανακοίνωση του συλλόγου ΔΕΠ, καθώς και η θέση φοιτητικών συλλόγων.

Στη σύσκεψη που έγινε Τρίτη μεσημέρι και στην οποία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι της Ιατρικής, του ΒΕΤ, του Ιστορικού- αρχαιολογικού, του Φυσικού, του ΠΤΔΕ και του Νηπιαγωγών, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 4//3 στην κεντρική πλατεία, φοιτητικό συλλαλητήριο στις 10/3, μέρα που συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από το κλείσιμο των πανεπιστημίων, γενικές συνελεύσεις, παρεμβάσεις στις 8 Μαρτίου, μέρα της γυναίκας κ.α.

Οι συγκεκριμένοι σύλλογοι τονίζουν σχετικά με την απόφαση της συγκλήτου ότι: «Θεωρούμε πως η απόφαση της συγκλήτου, που στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων που ένα χρόνο τώρα με μεγάλες κινητοποιήσεις , συλλαλητήρια , γενικές συνελεύσεις τα διεκδικούν , καθώς και η διαφωνία της εισόδου της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο, είναι κάτι  το αυτονόητο, το οποίο πρέπει να υιοθετηθεί από το σύνολο των συνελεύσεων των τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και από όλα τα πανεπιστήμια πανελλαδικά».

Επίσης, ο φοιτητικός σύλλογος Αρχιτεκτονικής με ανακοίνωσή του, δηλώνει «την άμεση και αμέριστη στήριξη του στην κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου μας και καταδικάζει την όποια επέμβαση της αστυνομίας στο χώρο, ειδικά μετά την απόφαση της Συγκλήτου να στηρίξει την κατάληψη αυτή». Καλεί επίσης τις φοιτήτριες και τους φοιτητές όλου του Πανεπιστημίου να «στηρίξουν την κατάληψη και τους κοινούς μας στόχους».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back