Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Τα συγχαρητήρια Παυλόπουλου-Κοτζιά και οι εκτιμήσεις των κομμάτων

Εικόνα του άρθρου Τα συγχαρητήρια Παυλόπουλου-Κοτζιά και οι εκτιμήσεις των κομμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2016, 22:30
ΕΛΛΑΔΑ

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Ντόναλαντ Τραμπ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί και για τα δύο ενδεχόμενα, με δεδομένη την αποτυχία των δημοσκοπικών εταιρειών να προβλέψουν οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια».

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι «η επίσκεψη Ομπάμα είναι τεράστιας σημασίας με δεδομένο, πρώτον, το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για β’ αξιολόγηση και χρέος και, δεύτερον, το γεγονός ότι παραμένει μεγάλη η σημασία που αποδίδει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα και ότι δεν φαίνεται να προκύπτει ασυνέχεια τουλάχιστον ως προς αυτό το πεδίο».

«Φυσικά θα υπάρξουν μεταβολές στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και στο διεθνές σύστημα, τις οποίες παρακολουθούμε στενά», προσθέτει η ίδια πηγή της κυβέρνησης και καταλήγει: «Ασφαλώς υπάρχει προβληματισμός για ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρει:

«Με την ευκαιρία της εκλογής σας ως 45ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημαντική αποστολή σας, σε μια περίοδο παγκόσμιων αλλαγών και προκλήσεων.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με μια μακρόχρονη και ανθεκτική φιλία, βασισμένη στις κοινές αξίες της Ελευθερίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας. Σήμερα οι δύο χώρες μας είναι σημαντικοί σύμμαχοι, συνδεόμενοι τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρω-Ατλαντικής Κοινότητας, όσο και με τα εκατομμύρια Αμερικανών με ελληνική καταγωγή.

Έχω την πεποίθηση ότι, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας, οι δεσμοί αυτοί θα συνεχίσουν να ενισχύονται και να εμπλουτίζονται, προς αμοιβαίο όφελος των Εθνών μας, καθώς και προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης, σταθερότητας και προόδου.

Παρακαλώ δεχθείτε, εξ ονόματος του Ελληνικού Λαού και εμού του ιδίου, ειλικρινείς ευχές για την προσωπική σας υγεία, καθώς και για την ευημερία του Αμερικανικού Λαού».

Τα συγχαρητήριά του στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, από τη Βηρυτό, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

«Εμείς ως ελληνική κυβέρνηση έχουμε συστηματικές σχέσεις και με τα δύο κόμματα, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό. Είχαμε, για θέματα της περιοχής, συζήτηση με το επιτελείο του κυρίου Τραμπ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση και κάθε ελληνική κυβέρνηση είχε πάντα καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό. Συνεχίζουμε να έχουμε πολύ καλές πολιτικές σχέσεις. Περιμένουμε να υποδεχτούμε στην Ελλάδα τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, που όπως έδειξαν και οι δημοσκοπήσεις, που έγιναν έξω από εκλογικά κέντρα, χαίρει μεγάλης δημοφιλίας. Και θα είναι γόνιμη, θετική και δημιουργική η συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Στη Νέα Δημοκρατία, πηγές του κόμματος, αναφέρουν: «Οι Αμερικανοί αποφάσισαν. Το αποτέλεσμα είναι σεβαστό. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι και θα παραμείνουν ισχυρές και δεν επηρεάζονται από το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα».

«Τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, χρειάζεται άμεσα να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των απλών ανθρώπων», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. «Το να δηλώνουμε διαρκώς έκπληκτοι και σοκαρισμένοι με την επικράτηση δήθεν αντισυστημικών, αλλά στην πραγματικότητα βαθειά συντηρητικών, αναχρονιστικών και λαϊκιστικών επιλογών, είναι φανερό ότι δεν αρκεί», συμπλήρωσε.

Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο σημαντική η θέση πλέον του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου για την Ελλάδα, έγραψε στο twitter ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Μέσα μας έχουμε και τον καλό και τον κακό λύκο. Και νικάει αυτός που ταΐζουμε περισσότερο», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Σε άλλη ανακοίνωση που εξέδωσε το Ποτάμι αναφέρεται: «Η Ευρώπη γιορτάζει αυτές τις μέρες την επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου που διαιρούσε την ήπειρο επί μισό αιώνα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όμως επικράτησε ένας άνθρωπος που θέλει να χτίσει παντού νέα τείχη. Από το εμπόριο μέχρι τα σύνορα. Οι οπισθοδρομικές δυνάμεις – από την Λεπέν ως τον Φάρατζ και τον Π.Καμμένο – πανηγυρίζουν για την εκλογή Τράμπ. Εμείς έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε. 

Η θέση του ότι «το ελληνικό πρόβλημα είναι υπόθεση της Γερμανίας» δείχνει πως θα πορευθεί. Οι απόψεις του εναντίον της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, κατά του ελεύθερου εμπορίου, εναντίον των μεταναστών, δεν είναι η λύση αλλά είναι το πρόβλημα. Ήρθε η ώρα να εγερθούν και να συνεργασθούν όλοι εκείνοι στην Ευρώπη που πιστεύουν στις ανοιχτές κοινωνίες. 

Ήρθε η ώρα οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να ξεπεράσουν εγωισμούς και εθνικισμούς και να συζητήσουν ξανά για την πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη που θα αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση. Αν δεν σημάνει συναγερμός τώρα, οι μέρες που θα έρθουν θα είναι σκοτεινές».

Η Ένωση Κεντρώων συγχαίρει για την εκλογή του το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης σε δήλωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ είναι ισχυρή. 

Αναμένουμε από τον πρόεδρο Τραμπ να συνταχθεί με τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας στα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής γιατί στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Την καλούμε επίσης να στηρίξει την Ελλάδα στην προσέλκυση επενδύσεων. Η θέση της Ένωσης Κεντρώων είναι γνωστή: η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα αλλά ευκαιρίες για ανάπτυξη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back