Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα «ρεαλιστικά» μέτρα που άργησαν να έρθουν

Εικόνα του άρθρου Τα «ρεαλιστικά» μέτρα που άργησαν να έρθουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2020, 15:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η νέα δέσμη μέτρων για τις επιχειρήσεις της πόλης των Ιωαννίνων, η οποία είχε προαναγγελθεί εδώ και μήνες,  λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία, εγκρίθηκε χτες από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η συγκυρία της έγκρισης αυτής είναι σχεδόν… ειρωνική, καθώς συνέβη την πρώτη μέρα του ιδιόμορφου λοκντάουν στα Γιάννενα, με τις περισσότερες επιχειρήσεις, στις οποίες απευθύνονται τα μέτρα, να είναι κλειστές.

Τόσο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας υποστήριξαν ότι η δέσμη των μέτρων, με προϋπολογισμό περίπου 700.000 ευρώ, είναι «ρεαλιστική και υλοποιήσιμη» και στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου. Η αντιπολίτευση είχε πάντως διαφορετική γνώμη, με τον κ. Βάββα να απαντά ότι τόσο οι οικονομικές δυνατότητες όσο και το θεσμικό πλαίσιο «δεν επιτρέπουν τη λήψη περισσότερων μέτρων. Κάτι όμως που οφείλει να πράξει η πολιτεία, ειδικά μετά τα νέα απαγορευτικά μέτρα που οδηγούν τις επιχειρήσεις σε περαιτέρω απώλειες εσόδων». Δεν έλειψαν δε και οι αναφορές περί «λαϊκισμού» εκ  μέρους της δημοτικής αρχής με αποδέκτη την αντιπολίτευση.

Κατά τη συνεδρίαση, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα ζήτησε την απόσυρση του θέματος με το επιχείρημα ότι μετά την επιβολή του τοπικού λοκντάουν τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Ο Θωμάς Γιωτίτσας  υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις οριζόντιας μείωσης των δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις και εκτίμησε ότι οι επιχειρήσεις θα βιώσουν την όποια ελάφρυνση, από το «πακέτο» μέτρων του Δήμου, από τον Μάρτιο του 2021. Ο κ. Μπέγκας ανέφερε ότι, αν τα μέτρα είχαν παρθεί νωρίτερα, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέσα στο 2020. «Εμείς είχαμε τη διάθεση να προσέλθουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε όλοι μαζί για να είναι αποτελεσματικά τα όποια μέτρα αποφασίσουμε. Η δημοτική αρχή όμως δεν ξέρει ούτε καν η ίδια πως θα εφαρμοστούν. Βρίσκεται σε ένα χάος. Μόνο παχιά λόγια, για μια υποτιθέμενη δέσμη μέτρων με μεγάλη καθυστέρηση και η οποία δεν θα ελαφρύνει την τσέπη κανενός συμπολίτη μας μέσα στο 2020» τόνισε.

Η παράταξη «Ιωάννινα-2023» με εισηγητή τον Βασίλη Κοσμά εκτίμησε ότι το ποσό των 700.000 ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων «απέχει πολύ από το να λογίζεται ως ύστατη οικονομική δυνατότητα του Δήμου» και ζήτησε και 3η δέσμη μέτρων όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά, ενώ επικαλέστηκε τοποθέτηση του κ. Βάββα στην τελευταία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής σύμφωνα με την οποία στα ανταποδοτικά τέλη υπάρχει πλεόνασμα της τάξης των 7 εκατ. ευρώ.

Εκ μέρους της παράταξης «Γιάννενα, Πολίτες για την Ανατροπή», ο Βλάσης Παπαχρήστος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «παίρνει αμυντική στάση, όπως κάνει και η κυβέρνηση» και επεσήμανε ότι υπάρχουν ήδη επιχειρήσεις που κλείνουν ή που θα κλείσουν. Για πρόταση «κατώτερη των περιστάσεων» έκανε λόγο και ο Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση» (η Όλυ Τσουμάνη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση). Τελικά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την «Αριστερή Παρέμβαση», έδωσαν τη θετική τους ψήφο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, τα μέτρα που αποφασίστηκαν και που έχουν ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, είναι:

1. Οριζόντια μείωση 50% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και οι οποίες διέκοψαν ή ανέστειλαν υποχρεωτικά και ολοσχερώς τη λειτουργία τους κατά την περίοδο εφαρμογής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

2. Οριζόντια μείωση 30% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και δεν εντάσσονται στην κατηγορία 1.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος, θα εφαρμοστούν με συμψηφισμό των απαιτήσεων ανταποδοτικών τελών έτους 2021 και θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο του πλασματικού εμβαδού ή του ειδικού συντελεστή.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Ιωαννιτών θα υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις σύμφωνα με τους κωδικούς δραστηριότητας της επιχείρησής τους, μετά από ηλεκτρονική αίτησή τους, με τη συνυποβολή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα καθορίσει η υπηρεσία και τα οποία θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου.

3. Για τους κατέχοντες άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επέρχεται μείωση έως 50% των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων.

Για τους επιχειρηματίες που έχουν καταβάλλει ήδη τα τέλη για τη χρήση κοινοχρήστου χώρου τρέχοντος έτους, θα γίνει συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις από τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back