ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τα πρόσωπα της Μεσογείου», πρόσφυγες και μετανάστες

Εικόνα του άρθρου «Τα πρόσωπα της Μεσογείου», πρόσφυγες και μετανάστες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2021, 22:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Mια έκθεση έργων με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από 15 χώρες και με τίτλο «Τα πρόσωπα της Μεσογείου» διοργανώνει η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σε συνεργασία με την καταλανική οργάνωση «STOP Mare Mortum», στο πλαίσιο του έργου «Διάπλους».

Πρώτος σταθμός της έκθεσης είναι τα Ιωάννινα. Τα έργα θα εκτεθούν στον μεντρεσέ του Βελή τζαμιού του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών από 15 έως 18 Δεκεμβρίου. Η έκθεση θα ξεκινήσει αύριο, στις 12 το μεσημέρι.

Το έργο «Διάπλους» παρέχει φιλοξενία στην Ελλάδα και εξειδικευμένες υπηρεσίες σε ασυνόδευτους ανήλικους και γυναίκες αιτούσες άσυλο (μονήρεις ή μονογονείς), καθώς και στα παιδιά τους, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 40 έργα καλλιτεχνών από 15 χώρες που επικεντρώνουν σε πρόσωπα προσφύγων και μεταναστών, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τους θανάτους από πνιγμό ανθρώπων που αναζητούν σωτηρία επιχειρώντας να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο. 

Παράλληλα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που διαμένουν σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης στα Ιωάννινα θα έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα δικά τους μηνύματα στους επισκέπτες της έκθεσης.

Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον εκθεσιακό χώρο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης, από τις 6.30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης και της Παρασκευής και από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Στη συνέχεια, η έκθεση θα ταξιδέψει σε άλλες πόλεις.

Το έργο «Διάπλους» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση»,  των EEA Grants Greece, από την ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και τον έλεγχο των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων) στην Ελλάδα, που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία, έλαβε συνολικό προϋπολογισμό 16,5 εκατομμύρια ευρώ, ως μέρος των EEA Grants 2014-2021.

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, της υποστήριξης και της φροντίδας των ευάλωτων αιτούντων άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Διαχειριστής χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» στην Ελλάδα είναι η SOL Consulting S.A. σε συνεργασία με την HumanRights360.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3