ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα προσφυγόπουλα ετοιμάζονται για το σχολείο

Εικόνα του άρθρου Τα προσφυγόπουλα ετοιμάζονται για το σχολείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2016, 15:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μία από τις δύσκολες αποστολές του καλείται να φέρει εις πέρας το υπουργείο Παιδείας: την ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Έστω και με καθυστέρηση, τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών προχωρούν τις διαδικασίες για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο.

Όλον αυτόν τον καιρό,  οι μοναδικοί φορείς που σήκωσαν το βάρος της εκπαίδευσης ήταν αλληλέγγυοι και μη κυβερνητικές οργανώσεις, με προγράμματα που σε καμία περίπτωση δεν μποροούν να υποκαταστήσουν την απαιτούμενη τυπική και συστηματική εκπαίδευση.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την έναρξη λειτουργίας 800 τάξεων υποδοχής περίπου 20.000 προσφυγόπουλων σε ελληνικά σχολεία σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία επικαλούνται τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, οι μικροί πρόσφυγες θα πηγαίνουν σχολείο τις απογευματινές ώρες (14.00-16.00), όπου δεν λειτουργούν ολοήμερα σχολεία. Στις τάξεις υποδοχής θα διδάσκονται ελληνική γλώσσα, αγγλικά, μαθηματικά, πληροφορική, γυμναστική, μουσική, θέατρο και εικαστικά. Ο κατώτερος αριθμός μαθητών για τον οποίο θα δημιουργείται μια δομή υποδοχής εκπαίδευσης προσφύγων (ΔΥΕΠ) ορίζεται στους 10 μαθητές και ο ανώτερος στους 20 μαθητές.

Αυτά ισχύουν για παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, θα εκπονηθεί σχέδιο ένταξής τους στην τεχνική εκπαίδευση, εφόσον αυτά το επιθυμούν. Για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, θα λειτουργήσουν δομές εντός των κέντρων φιλοξενίας των προσφύγων, με πρωινό ωρολόγιο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την απογραφή του ανήλικου προσφυγικού πληθυσμού που είχε γίνει τον Μάιο, στα κέντρα φιλοξενίας του νομού Ιωαννίνων καταγράφηκαν 600 περίπου ανήλικοι (από μωρά μέχρι 18 ετών). Άγνωστο παραμένει πόσοι είναι σήμερα.

Κρίσιμο ζήτημα για το υπουργείο Παιδείας είναι η επιλογή των σχολικών μονάδων στις οποίες θα λειτουργήσουν τα απογευματινά τμήματα υποδοχής. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει κάνει ήδη την έρευνά της στο νομό, εντοπίζοντας σχολικές υποδομές που δεν απέχουν πάνω από 5 χλμ. από τα κέντρα φιλοξενίας. Μάλιστα, στελέχη τους έχουν έρθει σε επαφή τόσο με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου όσο και με τις δημοτικές αρχές (τα σχολεία ως κτίρια ανήκουν στους δήμους) για την καταλληλότητα και τη διαθεσιμότητα των σχολικών αιθουσών αλλά και για άλλα τεχνικά ζητήματα.

Όσον αφορά την πόλη των Ιωαννίνων, με το δεδομένο ότι ο καταυλισμός του Κατσικά θα αδειάσει σε λίγο καιρό, αφού οι περισσότεροι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη», το υπουργείο Παιδείας και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχουν στην ατζέντα τους και σχολεία του δήμου Ζίτσας. Οριστικές αποφάσεις πάντως δεν έχουν παρθεί, ενώ αναμένεται να γίνουν συναντήσεις και με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές με στόχο, μεταξύ άλλων, να προληφθούν ενδεχόμενες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και να αποφευχθούν περιπτώσεις όπως του Ωραιόκαστρου.

Οι τοπικές κοινωνίες καλούνται λοιπόν να παραμερίσουν τις όποιες ξενοφοβικές τους τάσεις και να αποδείξουν ότι ο ρατσισμός είναι πάνω απ' όλα απαξίωση του ανθρώπου. Η κυβέρνηση, από την άλλη, όφειλε να είχε προετοιμάσει καλύτερα, όλο αυτόν τον καιρό, το έδαφος για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση. Γιατί, αν μη τι άλλο, το μεγαλύτερο στοίχημα για το υπουργείο Παιδείας δεν είναι να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, αλλά να υπάρξει ένα σωστό, διαπολιτισμικό εκπαιδευτικό σύστημα. 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back