ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν είναι καν θέμα επιλογής…

Εικόνα του άρθρου Δεν είναι καν θέμα επιλογής…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2016, 03:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, στην Κιάφα, κατάφερε να γίνει ένα φωτεινό παράδειγμα. Με επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία, πρότεινε να δημιουργηθεί Δομή Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στο σχολείο. 

Μια πρόταση που δεν θα γίνει δεκτή, όπως όλα δείχνουν, για λόγους χωροταξίας. Ωστόσο, κάθε άλλο παρά χάνει την αξία της η πρωτοβουλία αυτή, σε μια εποχή ιδίως που οι ξενοφοβικές φωνές δίνουν το παρών και επιδιώκουν μάλιστα να ακούγονται δυνατά.

Τέτοιες φωνές δεν έλειψαν και στην περίπτωση του 27ου δημοτικού σχολείου, με τον σύλλογο να δέχεται πυρά από μερικούς γονείς. Ποια ήταν η αντίδραση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων; Η διοργάνωση μιας εκδήλωσης με ομιλητές την Αγγελική Φωτεινού, διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης, τον Νίκο Χαλιάσο, διευθυντή παιδιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, τον Φίλιππα Φίλιο, συντονιστή του καταυλισμού Κατσικά, τη Ζωή Μίνου από τους «Γιατρούς του Κόσμου» και τον Στάθη Παπασταθόπουλο, επίκουρο καθηγητή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το απόγευμα της Κυριακής, δεκάδες γονείς συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα τελετών του σχολείου για να ακούσουν καταρχήν ότι η εκπαίδευση των προσφύγων δεν είναι θέμα επιλογής αλλά υποχρέωσης που απορρέει αν μη τι άλλο από τις διεθνείς συμβάσεις.


ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εμβολιασμοί των προσφυγόπουλων (και όχι μόνο) κυριάρχησαν στην εκδήλωση. Ένα από τα συνήθη επιχειρήματα των εκφραστών της ξενοφοβίας είναι ότι οι πρόσφυγες είναι φορείς κάθε επικίνδυνης ασθένειας που μπορεί να φανταστεί κανείς. Ένα επιχείρημα που εύκολα «μεταδίδεται» και που έχει την ικανότητα να σπείρει τον πανικό με την κοινή λογική να υποχωρεί άτακτα και με τους πολίτες να βλέπουν παντού «μολυσμένα»  προσφυγόπουλα.

Οι πιο εξειδικευμένοι ομιλητές ξεκαθάρισαν καταρχήν ότι τα εμβόλια προστατεύουν αυτόν που το κάνει και όχι τον διπλανό, όπως και ότι, παρά τους αρχικούς φόβους για επιδημία λόγω κυρίως της Ειδομένης, δεν υπήρξε κανένα σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα. Ούτε στα Γιάννενα. 

Ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αναφέρθηκε στα κρούσματα φυματίωσης σε μια οικογένεια στο κέντρο φιλοξενίας Τσεπελόβου πριν από λίγους μήνες, τα οποία αντιμετωπίστηκαν. Όσον αφορά τη φυματίωση, ο κ. Χαλιάσος επισήμανε ότι μεταδίδεται από ενήλικα σε παιδί και ότι τα παιδιά δεν τη μεταδίδουν, ενώ για την ηπατίτιδα ανέφερε ότι έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μια ασθένεια που τα παιδιά την περνάνε ελαφρά, σαν ίωση. Ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κ. Χαλιάσος εμφανίστηκε πάντως περισσότερο ανήσυχος για το αντιεμβολιαστικό κίνημα που υπάρχει και στην Ελλάδα. «Πρόκειται για επαναστάτες χωρίς αιτία. Δεν είναι σωστά ενημερωμένοι αυτοί οι γονείς. Είναι μια επικίνδυνη μόδα για τα παιδιά τους και τον περίγυρό τους» τόνισε.

Καθησυχαστική για τα διάφορα νοσήματα εμφανίστηκε και η κ. Μίνου, η οποία είπε χαρακτηριστικά ότι «οι ανατολίτες γονείς έχουν το ίδιο άγχος με τους Έλληνες για την υγεία των παιδιών τους». Υπογράμμισε δε ότι τα παιδιά είναι όλα εμβολιασμένα, υπενθυμίζοντας και τη μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού που είχε γίνει από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», και ότι τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στους προσφυγικούς καταυλισμούς, είναι απλές λοιμώξεις, δερματολογικά προβλήματα, διάρροιες, μικροτραυματισμοί.  «Δεν υπάρχει κανένας λόγος υγείας που να αποτρέπει τα παιδιά αυτά από το σχολείο. Και μακάρι τα προσφυγόπουλα να συγχρωτιστούν με τους Έλληνες. Θα βγουν κερδισμένοι και οι δύο από αυτή την επαφή» τόνισε η κ. Μίνου.

Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Φωτεινού, με τη σειρά της, ανέφερε πως ό,τι ισχύει για τα ελληνόπουλα, ισχύει και για τα προσφυγόπουλα. «Το ατομικό δελτίο υγείας μαθητή ισχύει για όλους. Κι αυτό όχι για να προστατέψουμε τα δικά μας παιδιά, αλλά για να προστατέψουμε τη σχολική κοινότητα».

Η κ. Φωτεινού ανέλαβε να εξηγήσει και πώς θα λειτουργήσουν οι ΔΥΕΠ, λέγοντας ότι η φετινή εκπαιδευτική χρονιά έχει «προενταξιακό χαρακτήρα».  Στα Γιάννενα, παρατηρείται μια καθυστέρηση στην έναρξη των ΔΥΕΠ λόγω της μεταφοράς προσφύγων από καταυλισμούς σε ξενοδοχεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Σε πρώτη φάση, στην πόλη, όπως έχει γράψει ο  «Τύπος», έχουν οριστεί ότι θα λειτουργήσουν για τα προσφυγόπουλα δύο δημοτικά σχολεία –το 3ο και το 9ο- και  το 2ο Γυμνάσιο. Ωστόσο, δεν είναι ο οριστικός σχολικός χάρτης, με την κ. Φωτεινού να αποκλείει όμως το 27ο Δημοτικό (μετά από σχετική ερώτηση που δέχτηκε). Όπως είπε, η επιλογή των σχολείων γίνεται βάσει της απόστασης του σχολείου από τον τόπο διαμονής των προσφύγων και τη διαθεσιμότητα αιθουσών. Και η Κιάφα απέχει πολύ από οποιονδήποτε τόπο διαμονής.


ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης μετέφερε στο κοινό τη μέχρι τώρα εμπειρία από τη λειτουργία ΔΥΕΠ στην Κόνιτσα. Δεν έκρυψε ότι τα όποια προβλήματα προέκυψαν, είχαν να κάνει με την οριοθέτηση των παιδιών, δεδομένου ότι αρκετά από αυτά δεν είχαν πάει ποτέ σχολείο λόγω του πολέμου. Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, το σχολείο αποτελεί τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους ένα σημείο αναφοράς που τους δίνει αίσθηση κανονικότητας και ομαλότητας.

Πιο παραστατικός επί του θέματος ήταν στην τοποθέτησή του ο κ. Παπασταθόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι η έξοδος των παιδιών για να πάνε σχολείο είναι ζωτικής σημασίας. «Αποτελεί μια απόδραση από την ιδρυματική ζωή στα στρατόπεδα. Εκεί τα παιδιά δεν κάνουν τίποτα. Ο χρόνος δεν κυλάει. Κάντε ένα πείραμα. Βγείτε στο μπαλκόνι του σπιτιού σας και καθίστε 12 ώρες χωρίς κινητό, χωρίς βιβλίο, χωρίς τηλεόραση» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπασταθόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στα κέντρα φιλοξενίας ως μέλος της πανεπιστημιακής ομάδας για την άτυπη εκπαίδευση των παιδιών,  μίλησε για την εμπειρία που έζησε, δίνοντας έμφαση στη φιλόξενη στάση των προσφύγων. «Τους έχουμε κλείσει σε ένα στρατόπεδο και αυτοί, όταν πάμε εκεί, μας δίνουν κεράσματα» είπε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων αποτελεί ζωτική ανάγκη όχι μόνο για αυτά τα παιδιά αλλά και για τον καθένα από μας. «Η συνθήκη της φιλοξενίας δεν εδράζεται σε έναν τόπο, αλλά μεταξύ ανθρώπων» τόνισε. Τέλος, ο κ. Φίλιος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε στον καταυλισμό Κατσικά τον Μάρτιο και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, οκτώ μήνες μετά, ενώ επεσήμανε κι αυτός ότι «υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των παιδιών και την εκπαίδευσή τους που είναι αδιανόητο να τις παραβιάσει ένα πολιτισμένο, ευρωπαϊκό κράτος».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3