Oikonomou pisoi

Τα πετρέλαια, οι έρευνες και τα… δελφίνια

Εικόνα του άρθρου Τα πετρέλαια, οι έρευνες και τα… δελφίνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2017, 17:21

Θετικά κατά πλειοψηφία αποφάσισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος. Πρόκειται για τις έρευνες που έχουν αναλάβει τα Ελληνικά Πετρέλαια σε 11 «οικόπεδα» σε όλη τη χώρα, δύο εκ των οποίων βρίσκονται πολύ κοντά στα παράλια της Πρέβεζας, 17 περίπου χλμ. μέσα στη θάλασσα από την παραλία του Μύτικα και 10 χλμ από την παραλία της Καστροσυκιάς. Η γνωμάτευση της υπηρεσίας ήταν θετική, με «αστερίσκο» όμως στο θέμα της προσοχής σε ό,τι έχει να κάνει με τις τουριστικές περιοχές, κοντά στις οποίες θα γίνουν οι έρευνες. Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των ΕΛΠΕ-Total-Edisson, Γ. Γρηγορίου, ενημέρωσε ότι τα δύο συγκεκριμένα μπλοκ που είναι κοντά στον Μύτικα και στην Καστροσυκιά, είναι ανενεργά και δεν έχει κατατεθεί πρόταση για έναρξη εργασιών, οπότε, δεν προβλέπεται κάτι για το κοντινό και βραχύ μέλλον.

Ο κ. Γρηγορίου έκανε μια μάλλον… γλαφυρή περιγραφή των ερευνών που έκανε η εταιρία στον Κυπαρισσιακό κόλπο, προφανώς για να δημιουργήσει καλή εντύπωση στην επιτροπή. Διηγήθηκε δηλαδή την ιστορία της αποφυγής ενός δελφινιού από το πλοίο των ερευνών, που «έκανε κύκλους» για να μην το ενοχλήσει. Την ενδεχόμενη θετική εντύπωση για την περιβαλλοντική ευαισθησία μάλλον έπληξε η αναφορά στο επιπλέον κόστος των «ελιγμών» προκειμένου να μην ενοχληθεί το δελφίνι. Ο σύμβουλος της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» Γ. Ζιάκκας είπε η προσέγγιση είναι «κάπως απλοϊκή», ενώ ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Ζιώβας δεν αμφισβήτησε την κατάρτιση και τη δουλειά που κάνουν οι επιστήμονες, είπε όμως ότι «όταν αναλάβει η εταιρία, θα έχει σκοπό μόνο το κέρδος». 

Τελικά, η εισήγηση της υπηρεσίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Σημειωτέον ότι πρόκειται για τη στρατηγική μελέτη και όχι για τις ΜΠΕ των καθαυτό έργων, που εάν φτάσουν οι έρευνες σε αυτό το στάδιο, θα απασχολήσουν ξανά τα όργανα της Περιφέρειας. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, για τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Κέρκυρα και είναι οι άμεσου ενδιαφέροντος για τα ΕΛΠΕ, προβλέπει ότι θα ξεκινήσουν οι «σεισμικές έρευνες» φέτος και σε τρία χρόνια, η εξόρυξη, εάν βέβαια κριθεί αξιοποιήσιμο το κοίτασμα. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας πάντως ήταν ιδιαίτερα θετικοί σε αυτό το ενδεχόμενο, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι πρέπει να γίνουν έρευνες στην Ελλάδα.

Κατά τα λοιπά, η επιτροπή εξέλεξε σήμερα πρόεδρο την αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Πάντο από την «Ήπειρο της Ανατροπής»

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back