ΑΛΜΠΟΥΜ

Τα παιδιά από τη Νέα Υόρκη

Εικόνα του άρθρου Τα παιδιά από τη Νέα Υόρκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2024, 15:09
ΑΛΜΠΟΥΜ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 21 Απριλίου του 1992, μια μπάντα από τη Νέα Υόρκη που είχε ήδη καμιά δεκαριά χρονάκια στην πλάτη της, έβγαζε ένα από τα κορυφαία crossover άλμπουμ όλων των εποχών: το Check your Head των Beastie Boys ήταν το τρίτο της μπάντας των Ad-Rock, Mike D και MCA.

Οι Beasties είχαν ήδη δύο πολύ καλά άλμπουμ, το License to Ill (ναι, υπήρχε μια εμμονή με τα Ill) και το Paul’s Boutique που τους είχαν καθιερώσει ως σημαντικότατη μπάντα, συν δύο EP.

Το Check your head όμως ήταν μια πολύ εύγλωττη και σαφής ενηλικίωση, μιας παρέας χαρντκοράδων που ήθελαν να παίξουν κάτι πραγματικά διαφορετικό.

Το Funky Boss για παράδειγμα, είναι μια πολύ καλή δήλωση δημιουργικής έμπνευσης, ενώ το Pass the Mic είναι πιο roots rap, κάτι σαν πρελούδιο (το ίδιο και το Gratitude) στην καταιγίδα του Ill Comunication που θα τους έβαζε σε κάθε σπίτι και γουόκμαν.



Στο Check your Head οι Beastie Boys δεν ήταν απλά ράπερς που έφτυναν ρίμες. Για πρώτη φορά έπαιζαν τα όργανά τους, live ή σαμπλαρισμένα, στο στούντιο, φτιάχνοντας έναν ήχο που ήταν σχεδόν ολοκληρωτικά δικός τους.

Εκεί μέσα χωρούσανε μεγάλες φανκιές αλλά και πανκ ξεσπάσματα, συν μερικά ψυχεδελικά περάσματα.

Επίσης, μπορεί ήδη να υπήρχανε ορατά παραδείγματα «ραπ ροκ», όπως η διασκευή των Run DMC στο Walk this Way, μαζί με τους Aerosmith ή να μην υπήρχε άνθρωπος με καρό πουκάμισο, κουμπωμένο ψηλά, που να μη γνώριζε τους Suicidal Tendencies, όμως οι ΒΒ είχαν ανοίξει μια μουσική πύλη που στην πραγματικότητα, δεν έκλεισε ποτέ.

Αντίθετα, άνοιξε διάπλατα δύο χρόνια μετά, με τον επόμενό τους δίσκο…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back