Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα μπλουζ του μεγάλου αδερφού

Εικόνα του άρθρου Τα μπλουζ του μεγάλου αδερφού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/08/2021, 16:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Big Brother and the Holding Company ήταν συγκρότημα ήδη, πριν γνωρίσουν (τους γνωρίσει) η Τζάνις Τζόπλιν.

Ήταν ένα γέννημα της διαβόητης σκηνής του Σαν Φρανσίσκο, που στα ‘60s αριθμούσε μεταξύ άλλων τους Jefferson Airplane και τους Grateful Dead.

O Πίτερ Άλμπιν ήταν ο φυσικός αρχηγός τους (μέχρι να έρθει η Τζάνις) και κιθαρίστας του γκρουπ. Ο τύπος δεν ήταν καθόλου αστεία υπόθεση και έχει υπάρξει ένας από τους καλύτερους της συγκεκριμένης σκηνής.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ

Αρχικά, η μπάντα συγκροτήθηκε ως ορχηστρική. Έτσι ξεκίνησε να παίζει υπό τη σκέπη του Τσετ Χελμς, του ανθρώπου που έστησε το Summer of love, το καλοκαίρι του 1967, όταν δηλαδή το Woodstock δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα ακόμα.

Ξεκίνησαν να παίζουν  και σταδιακά έφτιαξαν όνομα και το καλοκαίρι του 1966, προέκυψε η Τζάνις.

Αρχικά μάλιστα, η Τζόπλιν θα συνεργαζόταν με τον Ρόκι Έρικσον και τους 13th Floor Elevators. Ο Χελμς όμως μπήκε στη μέση και την έφερε στο «Φρίσκο», για να παίξει με τους Big Brother. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στις 10 Ιουνίου 1966 στο μαγαζί του, το Avalon.

Θα έμεναν μαζί για δύο χρόνια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια βγήκε ο πρώτος, ομώνυμος δίσκος, τον Αύγουστο του 1967 και η θρυλική τους εμφάνιση στο Monterey Pop Festival, που τους έκανε ευρύτερα γνωστούς.

Το άλμπουμ ακολούθησε αυτή την εμφάνιση, που βασικά εκτόξευσε τη δημοφιλία και αναγνωρισιμότητα της Τζόπλιν. Ο δίσκος κατέληξε να είναι ένα περίεργο σημείο αναφοράς για τη μπάντα. Η παραγωγή ήταν προβληματική, τα κομμάτια όμως ήταν τα περισσότερα εξαιρετικά. Το πιο γνωστό από αυτά, το Down on Me, ήταν συλλογική δημιουργία της μπάντας.

Όταν η Τζόπλιν έφυγε, την αντικατέστησε ένα άλλο ιερό τέρας της μουσικής, ο Νικ Γραβενίτις. Σήμερα, δύο από τους αρχικούς του συγκροτήματος κρατάνε ακόμα το όνομα και κάνουν συναυλίες. Οι «φτηνές ανατριχίλες» όμως, είναι μια ιστορική ανάμνηση πια.



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back