ΕΛΛΑΔΑ

«Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα»

Εικόνα του άρθρου «Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/08/2020, 20:14
ΕΛΛΑΔΑ

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία μίλησε μετά την υπουργό Παιδείας, τόνισε πως η χρήση της μάσκας δεν συνδέεται με διάφορες παρενέργειες, οι οποίες έχουν αναφερθεί τελευταία.

Είπε μεταξύ άλλων ότι η χρήση της μάσκας πρέπει να αποφεύγεται μόνο από μικρή ομάδα παιδιών με συγκεκριμένα νοσήματα, όπως σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, γνωσιακή ή συμπεριφεριολογική διαταραχή, σοβαρό νευρολογικό ή άλλο νόσημα που εμποδίζει το παιδί να αφαιρέσει μόνο του τη μάσκα. Αντί μάσκας σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα, ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις  που είναι απαραίτητη η χειλεο-ανάγνωση.

«Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί τις πρώτες εβδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς στην εκπαίδευση όλων των μαθητών στη σωστή χρήση μάσκας αλλά και στους κανόνες υγιεινής των χεριών αλλά και αναπνευστικής υγιεινής (διαχείριση βήχα και πταρμού).

Θα δοθούν οδηγίες στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τη σωστή χρήση της μάσκας», πρόσθεσε.

Είπε ακόμα, για τα μικρότερα παιδιά, κάτω των 10 ετών:

«Τα νήπια και μικρά παιδιά μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα από εμάς τους ενήλικες και αφομοιώνουν πρακτικές οδηγίες. Η πανδημία γρίπης Α πριν λίγα χρόνια,  μας το έδειξε: είναι οι πρώτοι πολίτες της χώρας που έμαθαν την αναπνευστική υγιεινή».

Τόνισε ακόμα ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται «στο όφελος που θα έχουν τα παιδιά από αυτή την εκπαίδευση. Θα αποκτήσουν μια σημαντική δεξιότητα που θα τους χρειαστεί τόσο μέσα στο σχολείο όσο και εκτός αυτού».

Πρόσθεσε ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των εκπαιδευτικών οι οποίοι με τα κατάλληλα εργαλεία θα αποτελέσουν τον απαραίτητο συνδετικό κρίκο -Τα μικρά παιδιά ακολουθούν τις οδηγίες των δασκάλων τους πιστά».

Κατέληξε τονίζοντας:

«Τα μικρότερα παιδιά το φθινόπωρο αλλά και τους χειμερινούς μήνες νοσούν συχνά από άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η χρήση της μάσκας θα μειώσει τη μετάδοση και αυτών και συνεπώς την αναστάτωση στα σχολεία και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας γενικότερα».

Η κα Παπαευαγγέλου έδωσε και μερικούς συνδέσμους με βιβλιογραφία και επιστημονικές ανακοινώσεις για τη χρήση μάσκας, προς επίρρωση επιχειρημάτων κατά των αμφιβολιών που εκφράζονται:

https://services.aap.org/en/pages/2019-novel-coronavirus-covid-19-infections/clinical-guidance/covid-19-planning-considerations-return-to-in-person-education-in-schools/

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/schools-childcare/decision-tool.html

https://doi.org/10.1038/s41591-020-0843-2. 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back