ΕΛΛΑΔΑ

Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο

Εικόνα του άρθρου Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2022, 13:54
ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Σκρέκα, και αφού επεσήμανε ότι οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει άμεσα να ορίσουν ενεργειακό υπεύθυνο, ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί προβλέπει τρεις βασικές δράσεις: 

  • Άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα αλλά και μεσομακροπρόθεσμα με στόχο τη μείωση της τελικής κατανάλωσης κατά 30% μέχρι το 2030
  • Δημιουργείται ένα ψηφιακό σύστημα παρακολλούθησης για τις εγκαταστάσεις του Δημοσίου μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί.
  • Θεσπίζονται κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Προβλέπεται επίσης απενεργοποίηση συστημάτων ψύξης - θέρμανσης σε χώρους και ώρες όπου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, ενώ όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας οι υπάλληλοι θα πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών, φώτων κ.λπ.

Ο ενεργειακός υπεύθυνος, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών θα μεριμνά για το κλιματιστικό, τον αερισμό και όλες τις απαραίτητες αλλαγές, βελτιώσεις που απαιτούνται για την καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Από τον Ιούλιο που έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, από τους 2.495 φορείς του Δημοσίου, μόνο οι 221 έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο. 


Κίνητρα και κυρώσεις

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη για πρώτη φορά μία οριζόντια πολιτική του Δημοσίου θα συνδέεται με κίνητρα, αλλά και κυρώσεις. Το κίνητρο θα είναι η επιβράβευση μέσω της ενίσχυσης του προϋπολογισμού τους. 

Με βάση την ερμηνευτική εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 31/08 σε περίπτωση μη συμμορφώσεως των φορέων του Δημοσίου, σε πρώτο επίπεδο θα υπάρχει η δυνατότητα να μην ενταχθούν οι φορείς στον προγραμματισμό προσλήψεων του Σεπτεμβρίου και στον κύκλο κινητικότητας του Οκτωβρίου.


Οι Δήμοι

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ξεκαθάρισε ότι οι Δήμοι που δεν θα επιτυγχάνουν τους στόχους, δεν θα ενισχύονται από το κράτος για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους. 

«Η εξοικονόμηση κατά 10% σε σχέση ειδικά με τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια που θα δώσει το κράτος στο τέλος του έτους. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, το κράτος δεν θα δώσει χρήματα», ξεκαθάρισε ο κ. Σκυλακάκης

«Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμηση ενέργειας (5% πάνω από τον στόχο), θα τις ενισχύσουμε κατά 5% επιπλέον αυτού του ποσού στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω τακτικών δαπανών», τόνισε ο κ. αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3