dodoni back
ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Τα Γιάννενα στο βιβλίο Γκίνες

Εικόνα του άρθρου Τα Γιάννενα στο βιβλίο Γκίνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2019, 22:16
ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Πόσες φορές έχουν μπει τα Γιάννενα στο βιβλίο «Γκίνες»; Αυτή είναι η λάθος ερώτηση, αν γίνεται χωρίς τις απαραίτητες συστάσεις: Τι είναι το βιβλίο Γκίνες, τι είδους ρεκόρ φιλοξενεί και τέλος αν έχει και κάποιο νόημα τελικά, η καταγραφή τους.

Το σίγουρο είναι ότι τα τελευταία χρόνια, γεγονότα στα Γιάννενα προσπαθούν να βρουν το δρόμο της προβολής μέσω της ένταξης στο σχετικό «βιβλίο» που δεν είναι ακριβώς (μόνο) βιβλίο, αλλά μια ολόκληρη επιχείρηση.


Η αρχική ιδέα για ένα «βιβλίο με ρεκόρ» παράξενα και μη, προήλθε από ένα… ζυθοποιό. Ο σερ Χιου Μπίβερ ήταν ο διευθυντής της γνωστής ζυθοποιίας Γκίνες και η ιδέα συνελήφθη σε ένα πάρτι (ίσως μετά από μερικά pints…).

O σερ Χιού λοιπόν, διαφώνησε με άλλους στο πάρτι, για το ταχύτερο πουλί στην Ευρώπη και διαπίστωσε ότι (ελλείψει ίντερνετ τότε), δεν μπορούσε να βρει σχετική αναφορά σε κανένα σύγγραμμα.

Η βασική ιδέα λοιπόν, ήταν εντελώς αγγλική: Να δώσουμε ένα έγκυρο και ενδελεχές τέλος στις «διαφωνίες των παμπ». Μαζί με τους δίδυμους αδερφούς Νόρις και Ρος μακ Ουίρτερ, ο Μπίβερ αποφάσισε να συντάξει ένα βιβλίο με ρεκόρ. Το βιβλίο εκδόθηκε μετά από 3,5 μήνες περίπου και όλα τα υπόλοιπα, ήταν ιστορία.

Σήμερα βέβαια, η Guinness World Records είναι μια πολυεθνική με γραφεία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι δουλειές της επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της διαφήμισης και των μέσων, πολύ πέρα από την απλή καταγραφή ρεκόρ, παράξενων, ενδιαφερόντων, άχρηστων, αστείων και σοβαρών.

Πώς όμως η Μητρόπολη Ιωαννίνων μπορεί να μπει στα ρεκόρ της περισσότερης ανακύκλωσης ή πώς πριν από δύο χρόνια, τα Γιάννενα προσπάθησαν (και κατάφεραν) να μπούνε στη λίστα με ένα… τεράστιο χορό σάλσα;

Τα προτεινόμενα ρεκόρ πρέπει να είναι μετρήσιμα, να σπάνε (δηλαδή να μπορεί να τα ανταγωνιστεί κάποιος μετά την επίτευξή τους), να μπορούν να επαληθευτούν, να βασίζονται σε κάποιες μεταβλητές και φυσικά, να είναι τα καλύτερα στον κόσμο.

Η διαδικασία για να αιτηθεί κάποιος να μπει στη λίστα του Γκίνες, έχει πέντε βήματα που ξεκινάνε από την αίτηση σε κάποια υπαρκτή πρόταση για ρεκόρ.

Κάθε φορέας που θέλει να καταγράψει κάποιο ρεκόρ, καταθέτει αίτηση στην εταιρία και αυτή, αποστέλλει έναν ή περισσότερους επόπτες, που είναι πολύ (μα πολύ) αυστηροί στην τήρηση των προδιαγραφών. Φυσικά, επειδή μιλάμε για επιχείρηση, αν θέλετε η αίτηση να εξεταστεί πιο γρήγορα, υπάρχουν τα σχετικά ποσά που πρέπει να καταβάλλετε.


Αν προχωρήσετε με το δωρεάν πακέτο, η αναμονή για τις αιτήσεις φτάνει τις 12 εβδομάδες, όσο και η εξέταση των δεδομένων για την καταγραφή των ρεκόρ.

Τα Γιάννενα αναφέρονται κάποιες φορές στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Γκίνες. Η μια, είναι για τη συλλογή του Γιώργου Βάββα που διαθέτει 7.125 γραμματόσημα (πρώτης κυκλοφορίας), ρεκόρ που επιτεύχθηκε το 2013.

Η δεύτερη, είναι η αναφορά για τη συλλογή καρτ ποστάλ της Μαρίνας Νούτσου, η οποία κατάγεται από τα Γιάννενα και το 2017 μπήκε στον κατάλογο για τη μεγαλύτερη συλλογή καρτ ποστάλ. Η πρώτη εξ αυτών, είναι τα Γιάννενα, δώρο από τον παππού της για να θυμάται τις ρίζες της.

Τώρα, η Μητρόπολη Ιωαννίνων θέλει να σπάσει το ρεκόρ στην ανακύκλωση συσκευασιών μέχρι την Κυριακή 5 Μαΐου, στις 8 το πρωί, στο νέο της κέντρο ανακύκλωσης.. Η κατηγορία των ρεκόρ ανακύκλωσης είναι από τις πιο διαδεδομένες στο Γκίνες. Φιγουράρουν εκεί ο Τάμπι, ένας σκύλος από την Αγγλία που έχει μαζέψει τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια, τα 3.373 άτομα που έφτιαξαν στην Ινδία, το σήμα της ανακύκλωσης, κ.α.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3