Τα Γιάννενα στις εκλογές του 1935 και του 1936

Εικόνα του άρθρου Τα Γιάννενα στις εκλογές του 1935 και του 1936
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2019, 02:29

Στις 9 Ιουνίου τα Γιάννενα ψηφίζουν, μαζί με την υπόλοιπη χώρα, με βάση το νόμο του 1934 και ένα πλειοψηφικό (με ευρεία περιφέρεια) εκλογικό σύστημα.

Σε αυτό το καθεστώς, τα Γιάννενα εκλέγουν 10 βουλευτές, από τους περισσότερους που έχουν εκλέξει ποτέ. 

Την ψήφο των εκλογέων διεκδίκησαν τρεις μόλις συνδυασμοί με 23 συνολικά υποψηφίους, συν 2 ακόμα μεμονωμένοι. Στις εκλογές του 1935 δεν συμμετείχε η «κεντροαριστερά» της εποχής. Οι Φιλελεύθεροι ήταν οριακά εκτός νόμου, καθώς ο Βενιζέλος και ο Πλαστήρας που είχε συνωμοτήσει υπέρ του πρώτου με αποτυχημένο πραξικόπημα, ήταν ερήμην καταδικασμένοι σε θάνατο. 

Το Λαϊκό Κόμμα και ο κυβερνητικός συνασπισμός, έκλεξε τους 9 από τους 10 βουλευτές των Ιωαννίνων και τον εναπομείναντα, τον έκλεξε το Εθνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα. Στην εξομάλυνση του νόμου όμως, οι κυβερνητικοί πήραν και τη δέκατη έδρα.

Μια ακόμα ιδιαιτερότητα εκείνων των εκλογών, ήταν ότι τα κόμματα κατέβαιναν με «συμπράξεις» στις εκλογές. Έτσι λοιπόν, το Λαϊκό Κόμμα και ο κυβερνητικός σχηματισμός, κατέβασε τους εξής 10 υποψηφίους, με λίστα:

Γάγαρης Γεώργιος

Ζαούσης Κωνσταντίνος

Κωνσταντινίδης Γεώργιος

Μουλαϊμίδης Γεώργιος (στα πρακτικά αναφέρεται ως «Μαλαϊμίδης»)

Μπάρδας Γεώργιος (ο μόνος υποψήφιος από το Εθνικοριζοσπαστικό κόμμα)

Πυρσινέλλας Βασίλειος

Σούρλας Σπυρίδων

Σπέγγος Κωνσταντίνος

Τζαβέλλας Γεώργιος

Χρηστοβασίλης Χρήστος

Ανάμεσά τους ήταν δηλαδή σημαίνοντες πολιτικοί της πόλης, όπως ο Πυρσινέλλας και ο Μουλαϊμίδης, ο ήδη έμπειρος κοινοβουλευτικά Χρηστοβασίλης, αλλά και ο δικηγόρος Μπάρδας που καταγόταν από το Μαλακάσι. Ο δε Γάγαρης, καταγόταν από το Γεροπλάτανο και ήταν δημοσιογράφος στην Καθημερινή και την Ακρόπολη. 

Δεύτερη σε ψήφους ήταν η Ένωση Βασιλοφρόνων:

Μπότσαρης Σπυρίδων

Αλεξάνδρου Γεώργιος

Βάλλας Ορέστης

Δημάκης Γεώργιος

Ευστρατιάδης Κωνσταντίνος

Ζηκίδης Χρήστος

Θάνος Κωνσταντίνος

Σακκάς Γρηγόριος (ο μετέπειτα δήμαρχος Ιωαννίνων)

Σταμάτης Βασίλειος

Συρμακέσης Σωτήριος (αναγράφεται «Συρμακώσης»)

Το Ενιαίο Μέτωπο ήταν η έκφραση της Αριστεράς. Καταγραφόταν στα πρακτικά ως «Κομμουνισταί»:

Σταμούλης Γεώργιος

Τσιάντης Μιχαήλ

Μπέτσιος Χαρίσης

Τέλος, οι δύο μεμονωμένοι υποψήφιοι ήταν οι Καζαντζής Νικόλαος και Τσαουσάνης Αδαμάντιος. 

Οι τελευταίες εκλογές του Μεσοπολέμου έγιναν λιγότερο από επτά μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1936. ΟΙ Φιλελεύθεροι συμμετέχουν ξανά στις εκλογές και στα Γιάννενα, οι συνδυασμοί είναι πέντε.

Το Λαϊκό Κόμμα θα εκλέξει τρεις βουλευτές, τους Αδαμάντιο Τσατσάνη, Κωνσταντίνο Σπέγγο και Γεώργιο Γάγαρη. Το ίδιο και οι Φιλελεύθεροι, με τους Αλκιβιάδη Λούλη, Αλέξανδρο Μελά και Γώργιο Καγιά. Στη Βουλή θα μπούνε επίσης ο Γεώργιος Μπάρδας, με τη Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωση, ο Δημήτριος Μπότσαρης με τους Νέους Φιλελεύθερους και ο Αλέξανδρος Μυλωνάς με τον Χρήστο Παπασταύρου, με το Αγροτικό Κόμμα. Το Παλλαϊκό Μέτωπο που κατεβαίνει με τους Θωμά Σούλη, Νικόλαο Παπαδιαμάντη, Χρήστο Ζέρβα, Γιάννη Δογορίτη και Αγγελή ή Βαγγέλη Βούρη, δεν θα βγάλει έδρα., ούτε επίσης οι Ελευθερόφρονες με τους Σπύρο Μπότσαρη, Σωτήρη Συρμακέση, Βασίλειο Μέντζο, Βασίλειο Σταμάτη, Βασίλειο Ουτόπουλο, Γεώργιο Αλεξάνδρου, Κωνσταντίνο Κύρκο, Κωνσταντίνο Λιούμα και Επαμεινώνδα Βετσόπουλο. 

Σημειωτέον ότι υποψήφιοι είναι και άλλοι γνωστοί της πόλης: Στους Φιλελεύθερους ο Κώστας Φρόντζος, ο Γεώργιος Καλούδης και ο Γέωργιος Βηλαράς. Στο Αγροτικό Κόμμα ο Ευθύμιος Τζάλλας και στους Νέους Φιλελεύθερους ο Κώστας Κατσαδήμας. 

*σκίτσο του Φ. Δημητριάδη για τις εκλογές του 1958

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back