ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα έντομα έχουν το καταφύγιό τους

Εικόνα του άρθρου Τα έντομα έχουν το καταφύγιό τους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2019, 16:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη συντήρηση του «ξενοδοχείου εντόμων» που δημιουργήθηκε το 2017 στο Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος, κοντά στο Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο (στη συμβολή της οδού Βογιάνου με την Ακτή Μιαούλη), προχώρησε αυτές τις ημέρες ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων. Ένα «ξενοδοχείο εντόμων» αποτελεί επί της ουσίας ένα καταφύγιο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, για τα έντομα, τα οποία, όσο ενοχλητικά κι αν είναι για πολύ κόσμο, αποτελούν δείκτη για ένα υγιές περιβάλλον. Η παρουσία τους είναι σημαντική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και για την επικονίαση των φυτών.

Το καταφύγιο αυτό είναι μια κατασκευή από φυσικά υλικά. Αποτελείται από διαφορετικά «δωμάτια» και ορόφους τα οποία χρησιμοποιούνται από τα έντομα, για να στεγάσουν τα αυγά και τις προνύμφες τους. Προσελκύει μέλισσες, σφήκες, λιβελούλες, σκαθάρια, πασχαλίτσες, μυρμήγκια, αράχνες, νυχτοπεταλούδες, ακόμη και αμφίβια ή μικρά θηλαστικά.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης, είναι τεμαχισμένα καλάμια, φύλλα, κομμένα πλαστικά μπουκάλια γεμισμένα με άχυρα και χώμα, πέτρες, ξυλαράκια, κουκουνάρια κ.ά.

Πέραν της περιβαλλοντικής διάστασης της όλης κατασκευής, μεγάλη σημασία έχει και η εκπαιδευτική διάσταση. Το Πάρκο Ερμηνείας του Οικοσυστήματος οι μεμονωμένοι επισκέπτες μπορούν να το επισκέπτονται καθημερινά μέχρι τις 3 το απόγευμα.  




Φωτογραφίες: Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back