Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα διαμάντια είναι παντοτινά

Εικόνα του άρθρου Τα διαμάντια είναι παντοτινά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2021, 14:15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 11 Ιανουαρίου του 1971, 50 χρόνια και μερικές μέρες πριν δηλαδή, η Τζάνις Τζόπλιν ήταν ήδη νεκρή. Η μεγαλύτερη λευκή φωνή του ροκενρόλ είχε υποκύψει στα πάθη της από το Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς.

Ήδη όμως, ηχογραφούσε καινούργιο άλμπουμ, κλείνοντας έτσι μια «υπερηχητική» χρονιά.

Το Pearl συμπληρώνει μισόν αιώνα ζωής. Η ιδέα του, ξεκίνησε από τη μεγάλη περιοδεία του Festival Express στον Καναδά, εκεί που διάφορα τυπάκια, μεταξύ των οποίων οι Grateful Dead, οι Band, o Μπάντι Γκάι, οι Flying Buritto bros κ.α., διέσχιζαν τον Καναδά με μια αμαξοστοιχία. Εντός και εκτός αυτής, γίνονταν απίθανα γενικώς πράγματα, τα οποία αναπαρίστανται αναλυτικά στην ομώνυμη ταινία που κυκλοφόρησε το 2003, με το υλικό του Φρανκ Τσβιτάνοβιτς.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ:

Εκεί, θα δείτε τη Τζάνις να τζαμάρει με τον Ρικ Ντάνκο των Band, τον Τζέρι Γκαρσία να κανονίζει για δεύτερη συναυλία, δωρεάν, δίπλα στο κανονικό live, κάμποσους τόνους αλκοόλ να καταναλώνονται και άλλα πολλά.

Πίσω στο Pearl όμως:

Η Τζόπλιν σε εκείνη την περιοδεία ήταν μαζί με τους Full Tilt Boogie, τη μπάντα που τη συνόδευε επί σκηνής. Ήταν κυρίως Καναδοί, με βασική φυσιογνωμία τον Τζον Τιλ, ο οποίος είχε δώσει και το σχετικό όνομα. Στο δίσκο εμφανίζονται και άλλοι, όπως ο Μπόμπι Γούμακ που παίζει ακουστική κιθάρα στο Trust Me.

Στην παραγωγή ήταν ο Πωλ Ρότσιλντ, ο άνθρωπος πίσω από τα «μαγικά» που γίνονταν στους δίσκους των Doors. Στο περιεχόμενο, ανακατεύονταν διάφοροι, όπως ο Γούμακ που προαναφέρθηκε, ο Κρις Κριστόφερσον, στον οποίο ανήκει κατά το ήμισυ το «Me and Bobby McGee» και ο Νικ Γκραβενίτις (Buried Alive in Blues). Ο τελευταίος, κλήθηκε να κάνει και φωνητικά στο κομμάτι, καθώς η Τζόπλιν πέθανε πριν ηχογραφήσει ο,τιδήποτε. Ο Nick the Greek του παγκόσμιου μπλουζ αρνήθηκε ωστόσο.

Ο δίσκος περιλαμβάνει κομμάτια που αντιπροσώπευαν ακριβώς το μεγαλείο της Τζόπλιν. Cry Baby, Move Over, Me and Bobby McGee, Get it While You Can και η Mercedes Benz, το τελευταίο κομμάτι που ηχογράφησε ποτέ η Τζάνις Λιν Τζόπλιν από το Τέξας…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back