Τα «διαβασμένα» Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Τα «διαβασμένα» Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2024, 19:27

Τα Γιάννενα, «πρώτα στα γρόσια και στα γράμματα» παραμένουν σίγουρα σε πρώτες θέσεις στα γράμματα.

Όλη η Ήπειρος δηλαδή, η οποία παρουσιάζει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Απογραφή πληθυσμού 2021, εκδ. 2024), υψηλό γενικά ποσοστό πτυχιούχων και κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων, σε όλη τη χώρα.

Οι άνδρες στην Ήπειρο έχουν σε ποσοστό 3,6% μεταπτυχιακό ή διδακτορικό και οι γυναίκες, 4,2%. Είναι ποσοστά που βρίσκονται κοντά γενικά στους πανελλαδικούς μέσους όρους.

Made with Flourish



Ο νομός Ιωαννίνων παρουσιάζει ακόμα υψηλότερα ποσοστά, που, ειδικά στις γυναίκες, ξεπερνάνε και τον μέσο όρο της επικράτειας: 4,9% του ανδρικού πληθυσμού διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους και το 5,6% του γυναικείου πληθυσμού.

Το ποσοστό των γυναικών με μεταπτυχιακούς τίτλους είναι μεγαλύτερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Οι γυναίκες επίσης στο νομό Ιωαννίνων, έχουν πανεπιστημιακά πτυχία σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον πανελλαδικό μέσο όρο: 1 στις 5, περίπου.

Από τα στοιχεία για το επίπεδο εκπαίδευσης του πληθυσμού δεν λείπουν και τα ανησυχητικά: την ώρα δηλαδή που οι γυναίκες στην Ήπειρο έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανώτερων σπουδών, παρουσιάζουν και το υψηλότερο ποσοστό εγκατάλειψης: το 8,9% δεν έχει ολοκληρώσει ούτε τον πρωτοβάθμιο κύκλο εκπαίδευσης.

Εξίσου υψηλό είναι και το ποσοστό των ανδρών, στην ίδια κατηγορία, πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ είναι ότι η απογραφή του 2021 κατέγραψε 54.194 μαθητές-τριες ή σπουδαστές στην Ήπειρο, περίπου δηλαδή το 17% του καταγεγραμμένου πληθυσμού της.

Μόνο στο νομό Ιωαννίνων, ο αριθμός αυτός έφτασε τους 30.300 ανθρώπους, ήτοι το 18,9% του πληθυσμού.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back