Ανακοινώθηκαν τα βραβεία του διεθνούς διαγωνισμού καλύτερης δημοσιογραφικής φωτογραφίας World Press Photo. Οι περισσότερες από τις 74.000 φωτογραφίες προέρχονταν από εστίες κρίσεων, όπως η Συρία, η Αλγερία και το Σουδάν.
Τους νικητές σε συνολικά εννέα κατηγορίες για το 2020 ανακοίνωσε σήμερα στο Άμστερνταμ το Ίδρυμα των Βραβείων World Press Photo. Η κορυφαία διάκριση του 63ου διεθνούς διαγωνισμού καλύτερης δημοσιογραφικής φωτογραφίας απονέμεται στον Ιάπωνα Γιασουγιόσι Σίμπα για μια φωτογραφία που αποτυπώνει ένα νεαρό Σουδανό, διαμαρτυρόμενο κατά του δικτάτορα Ομάρ Αλ Μπασίρ υπό το φως κινητών άλλων διαδηλωτών.
Ο Ιάπωνας φωτογράφος του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP, ο οποίος ζει στο Ναϊρόμπι βραβεύθηκε για την ίδια φωτογραφία και στην υποκατηγορία «Ειδήσεις Γενικού Ενδιαφέροντος». Ο Γιασουγιόσι Σίμπα περιγράφει τι αισθάνθηκε τη στιγμή της φωτογραφίας: «Ήταν η μόνη ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας όσο βρισκόμουν στο Σουδάν. Τους διαδηλωτές χαρακτήριζε ένα κλίμα αλληλεγγύης, που θύμιζε αναμμένα κάρβουνα, έτοιμα να προκαλέσουν μια νέα, μεγάλη πυρκαγιά».
Βραβεία απονέμονται και στις κατηγορίες «World Press Photo Story» («Καλύτερο φωτορεπορτάζ»), η οποία συνοδεύεται, όπως άλλωστε και η καλύτερη φωτογραφία από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.
Νικητής για το 2020 είναι ο γάλλος Φρανσουά Λορεντό, ο οποίος στο φωτορεπορτάζ «Κο, η γέννηση μιας εξέγερσης» (Κο σημαίνει αδερφός στα αραβικά) απαθανάτισε με το φακό του τις διαδηλώσεις της οργισμένης αλγερινής νεολαίας. Στην κατηγορία αυτή βραβεύονται φωτορεπορτάζ για γεγονότα ή θέματα με ξεχωριστή δημοσιογραφική σημασία.
Στα υποψήφια φωτορεπορτάζ στις κατηγορίες «Ειδήσεις Γενικού Ενδιαφέροντος», «Μακράς Διαρκείας Πρότζεκτ» ή «Φυση», βρίσκονταν φωτογραφικές σειρές για τις επιπτώσεις της συντριβής του 737 Max στην Αιθιοπία στις 10/3/2019, τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία ή τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Στο θέματα των υποψήφιων φωτορεπορτάζ βρίσκονταν εκτός αυτού το λαθρεμπόριο όπλων, οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, οι αμβλώσεις στη Λευκορωσία και οι διενέξεις στο Αφγανιστάν.
Για δέκατη φορά απονεμήθηκαν φέτος βραβεία για την κατηγορία «Digital Storytelling». Νικητής στη υποκατηγορία «Διαδραστικότητα» αναδείχθηκε ο DJ Clark για τη σειρά-αφιέρωμα στις φοιτητικές εξεγέρσεις στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ με τίτλο «Battlegroud PolyU» («Πεδίο μάχης Πολυτεχνείο»), η οποία μεταφέρει τον χρήστη μέσα στα γεγονότα του 2019 όταν το Πολυτεχνείο πολιορκούνταν από τις κινεζικές αρχές ασφαλείας.
Το βραβείο του καλύτερου διαδικτυακού βίντεο απονέμεται στους Φρανσουά Βέστερ και Σάιμον Γουντ για τις «Σκηνές από μια πόλη δίχως νερό» που πραγματεύεται το οξύ πρόβλημα λειψυδρίας στην Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Μικρού Μήκους» τιμάται φέτος το βίντεο «It’s Mutilation» («Είναι ακρωτηριασμός») της εφημερίδας New York Times.
Ακύρωση των εκθέσεων με τις βραβευμένες φωτογραφίες
Τα «Βραβεία καλύτερης δημοσιογραφικής φωτογραφίας» (World Press Photo Awards) είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός δημοσιογραφικής φωτογραφίας παγκοσμίως. Όλα ξεκίνησαν το 1955 από μια ομάδα Ολλανδών φωτογράφων, οι οποίοι θέλησαν να δείξουν τις δουλειές τους στο πλατύ κοινό. Οι δημοσιογράφοι ίδρυσαν στη συνέχεια ένα κοινωφελές ίδρυμα που βραβεύει κάθε χρόνο διακεκριμένους φωτογράφους. Στόχος της οργάνωσης είναι να «φέρει κοντά τους ανθρώπους σημαίνουσες ιστορίες». Θεμελιώδεις αξίες του ιδρύματος είναι οι εξής: επιμέλεια, ποικιλία, διαφάνεια.
Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 4.200 φωτογράφοι από 125 χώρες με συνολικά 74.000 φωτογραφίες. Τέλη Φεβρουαρίου η κριτική επιτροπή επέλεξε ως υποψήφιους συνολικά 44 φωτογράφους. Προέρχονται μεταξύ άλλων από την Αλγερία, την Αιθιοπία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, το Περού, τη Ρωσία, την Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ και τη Λευκορωσία.
Όλες οι βραβευμένες φωτογραφίες περιλαμβάνονται σε ένα ειδικό αφιέρωμα. Παράλληλα διεξάγονται ειδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο για να έχει το κοινό τη δυνατότητα να δει τις καλύτερες φωτογραφίες από κοντά. Τις περασμένες χρονιές περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι είδαν σε 45 χώρες τις βραβευμένες φωτογραφίες. Και στη Γερμανία είχε σχεδιαστεί φέτος έκθεση από τις 8 μέχρι τι 31 Μαΐου στο Αμβούργο. Λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού ωστόσο η έκθεση ακυρώθηκε. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να θαυμάσουν τις εξαιρετικές φωτογραφίες, κατ’ αρχήν, μόνο στο διαδίκτυο.
Πηγή: DW