Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Tα αρχαιολογικά μουσεία στην οθόνη σας

Εικόνα του άρθρου Tα αρχαιολογικά μουσεία στην οθόνη σας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2021, 20:31
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Με ένα απλό «κλικ», πληροφορίες για τα αρχαιολογικά μουσεία όλης της χώρας καταφθάνουν στις οθόνες μας. Συγκεκριμένα, 205 ελληνικά αρχαιολογικά μουσεία, μικρά και μεγάλα, παλαιά και νέα, εθνικά, περιφερειακά, αλλά και τοπικά ή άμεσα συνδεδεμένα με αρχαιολογικούς χώρους, βρίσκουν «στέγη» στους υπολογιστές και τα έξυπνα κινητά μας μέσα από τον νέο ιστότοπο https://archaeologicalmuseums.gr/el. 

Πρόκειται για έναν διαδραστικό χάρτη, έργο της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΔΑΜΕΕΠ), του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Clio Muse Tours.

Στην πρώτη σελίδα του ιστοτόπου υπάρχουν στατιστικά στοιχεία με σύντομες πληροφορίες. 

Για παράδειγμα, ποιος είναι ο αριθμός των μουσείων πανελλαδικά, πόσοι άνθρωποι τα επισκέφτηκαν τη διετία 2019-2020, πόσες ήταν οι περιοδικές εκθέσεις την ίδια διετία. «Κι αυτό γιατί με τον covid-19 υπήρχε μια κάμψη, συνεπώς αν βάζαμε μόνο το 2020 δεν θα ήταν αντιπροσωπευτικό και το 2021 είναι ακόμα σε εξέλιξη, αφήστε που κι αυτό, στο πρώτο εξάμηνο, πάλι δεν θα ήταν αντιπροσωπευτικό λόγω lockdown. 

Υπάρχουν, επίσης, ανακοινώσεις είτε για περιοδικές εκθέσεις που θεωρούμε ότι αξίζουν την προσοχή των επισκεπτών είτε για νέα μουσεία», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελευθερία Δούμα, προϊσταμένη στο Τμήμα Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών της ΔΑΜΕΕΠ, για το σύγχρονο ηλεκτρονικό ευρετήριο, το οποίο είναι φιλικό όχι μόνο στον χρήστη αλλά και στους ανθρώπους που το εμπλουτίζουν. «Είναι και για εμάς ένα διαχειριστικά εύχρηστο εργαλείο, όπου μπορούμε ανά πάσα στιγμή να προσθέτουμε, να τροποποιούμε, να διορθώνουμε μια καταχώρηση ώστε να είναι κατά το δυνατό πάντα ενημερωμένο», συμπληρώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιπλέον, στον νέο ιστότοπο μπορεί κανείς να πληροφορηθεί για τις ημέρες και ώρες λειτουργίας κάθε μουσείου, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τη θερινή και χειμερινή περίοδο, τις τιμές των εισιτηρίων, τις ταχυδρομικές διευθύνσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (όποια μουσεία διαθέτουν), καθώς και κάποιες παρεχόμενες ανά μουσείο υπηρεσίες. 

«Δηλαδή αν ένα μουσείο έχει πωλητήριο ή αναψυκτήριο, αν μπορεί ο επισκέπτης να προμηθευτεί έντυπο οδηγό, αν διενεργούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες ή οικογένειες, αν υπάρχει προσβασιμότητα ΑμεΑ και σε τι βαθμό. Τέλος, υπάρχει φωτογραφικό υλικό, μικρό σε αριθμό και κατά το δυνατό αντιπροσωπευτικό, καθώς και βίντεο όπου διατίθενται», εξηγεί η προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών της ΔΑΜΕΕΠ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back