πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Τα «ακυρωμένα» επιχειρησιακά κέντρα πολιτικής προστασίας

Εικόνα του άρθρου Τα «ακυρωμένα» επιχειρησιακά κέντρα πολιτικής προστασίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/08/2024, 22:50
ΕΛΛΑΔΑ

Πριν από τέσσερα χρόνια, στον νόμο για τον εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, προβλέφθηκε η ίδρυση 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας.

Δεκατρία κέντρα που θα λειτουργούσαν ως «ομπρέλα» της πολιτικής προστασίας σε κάθε περιοχή, ως κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ένα από αυτά τα Κέντρα αφορούσαν την Περιφέρεια Ηπείρου, και σχεδιαζόταν να γίνει στα Γιάννενα (αρχικά στον Κατσικά και στη συνέχεια είχε γίνει λόγος για τη Βιομηχανική Περιοχή).

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε επιλέξει δε το μεγάλο αυτό πρότζεκτ των 13 κέντρων, συνολικού προϋπολογισμού 131,5 εκατ. ευρώ, να γίνει με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά, καθώς ο διαγωνισμός για τα 13 αυτά επιχειρησιακά κέντρα ματαιώνεται, σύμφωνα και με δημοσιεύματα, επειδή το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία εύρεσης κατάλληλων οικοπέδων.

Η όλη υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει όχι μόνο τη Βουλή αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεκαεπτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή κάνοντας λόγο για έναν «σχεδιασμό ‘στον αέρα’». Ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτά καταρχάς τον υπουργό για τα περί ματαίωσης του διαγωνισμού, όπως και ποια μέτρα θα παρθούν για ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μη χαθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Λίγες μέρες νωρίτερα, για το ίδιο ζήτημα κατέθεσαν ερώτηση στην Ευρωβουλή οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γ. Μανιάτης, Σ. Αρναούτογλου και Ν. Παπανδρέου. «Ο διαγωνισμός φαίνεται πως ακυρώνεται. Πρέπει να σημειωθεί επιπλέον ότι λόγω των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα που είχαν δεσμευθεί για το σκοπό αυτό, καθώς δεν υπάρχει πολύς χρόνος για την αξιοποίησή τους».

Οι ευρωβουλευτές ρωτούν, λοιπόν, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν έχει ενημερωθεί για την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τον διαγωνισμό και κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα ανακατεύθυνσης των σχετικών κονδυλίων. Επίσης θέτουν το θέμα της πρόληψης και αν η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και του 2023 για τον εκσυγχρονισμό των εθνικών σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3