Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κάφκα φέρνει στα Γιάννενα την Πράγα του Μεσοπολέμου

Εικόνα του άρθρου Ο Κάφκα φέρνει στα Γιάννενα την Πράγα του Μεσοπολέμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2016, 15:34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με πολλά υποσχόμενο τρόπο ξεκινάνε οι φθινοπωρινές εκδηλώσεις στα Γιάννενα: με ένα αφιέρωμα στον Κάφκα που περιλαμβάνει έκθεση για τη ζωή και το έργο του τσέχου συγγραφέα, μια ημερίδα για το έργο του και την Πράγα του Μεσοπολέμου, καθώς και μια σειρά παράλληλες εκδηλώσεις.

Το αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Ο Κάφκα στην Πράγα» περιλαμβάνει την έκθεση  για τη ζωή και το έργο του Φραντς Κάφκα, έκθεση με φωτογραφίες το τσέχου φωτογράφου Κάρελ Τσουντλίν με τίτλο  «Φωτογραφίες από την Τσεχική Δημοκρατία». Τα εγκαίνια θα γίνουν στην Δημοτική  Πινακοθήκη Ιωαννίνων, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις 6.30 μ.μ. παρουσία του πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Γιαν Μπόντυ.

Επίσης, την ίδια μέρα, στις 20.30, θα γίνει ημερίδα με τίτλο : «Ο Κάφκα και η Πράγα του Μεσοπολέμου». Θα μιλήσουν ο καθηγητής της Ιατρικής Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, ο Τομάς Κράους, εκτελεστικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Τσεχίας, η Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, συγγραφέας και μεταφράστρια και η. Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, συγγραφέας και μεταφράστρια. Στο τέλος της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» την ίδια μέρα στις 8.30 μ.μ., θα ακουστούν συνθέσεις του Τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβορζάκ από τους Ειρήνη Δόβα, σοπράνο – Γεωργία Αναστάση, πιάνο και Ελευθέριο Καραγιάννη, κλαρινέτο, σαξόφωνο, μεταγραφή για πνευστά.

Ο κύκλος του αφιερώματος θα κλείσει με την προβολή της ταινίας «Η Δίκη» σε σκηνοθεσία Όρσον Ουέλς και με πρωταγωνιστές τον ίδιο, τον Άντονι Πέρκινς, την Ζαν Μορώ και τον Ακίμ Ταμίρωφ. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα και θα προβληθεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στον  πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» με ελεύθερη είσοδο.

Η ιδέα του αφιερώματος προέκυψε πριν από δύο μήνες περίπου, όταν ο κ. Μπόντυ επισκέφθηκε επίσημα τα Γιάννενα και πρότεινε τη διοργάνωση. Σε αυτή συμμετέχουν η πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα,  ο δήμος Ιωαννιτών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων,  το Πνευματικό Κέντρο,  η Δημοτική Πινακοθήκη και ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού  Προβληματισμού Ιωαννίνων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back