dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάφκα, συμβολισμοί και… τουρίστες

Εικόνα του άρθρου Κάφκα, συμβολισμοί και… τουρίστες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2016, 04:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το αδιαχώρητο έγινε στην αίθουσα των παλιών σφαγείων την Τετάρτη το βράδυ για την εκδήλωση για το έργο του Φραντς Κάφκα, ενός από τους σημαντικότερους λογοτέχνες όλων των εποχών. Η εκδήλωση όμως δεν ήταν μόνο γι αυτόν.

Το έργο του Κάφκα και η χωροταξία του, ειδικά στην Πράγα, ήταν το όχημα προσέγγισης δύο πόλεων, αλλά και δύο πολιτισμών με κοινό παρονομαστή την εβραϊκή κοινότητα. Γι αυτό και οι ομιλητές ανέπτυξαν ο καθένας από τη δική του οπτική, το ζήτημα του μεγάλου συμβολιστή. Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μωυσής Ελισάφ για παράδειγμα, όσο και η συγγραφέας Κατερίνα Σχινά, αλλά και η επίσης συγγραφέας, Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, στάθηκαν ιδιαίτερα στο λογοτεχνικό κομμάτι. «Αναζητούμε την απάντηση στο ερώτημα για τη συνεισφορά της λογοτεχνίας στο παγκοσμιοποιημένο σκηνικό, σήμερα, και ειδικά της λογοτεχνίας του Κάφκα» είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο κ. Ελισάφ, προσθέτοντας ότι «τα πάντα στις διηγήσεις του, είναι σύμβολα».

Νωρίτερα, ο τσέχος πρέσβης στην Αθήνα Γιαν Μπόντι, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση μετά την προσφώνηση της διευθύντριας του Πνευματικού Κέντρου Μαρίας Στρατσάνη, ζήτησε συγγνώμη που δεν μπορούσε να μιλήσει ελληνικά πέραν της «καλησπέρας» που είπε και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που ενώνει την πόλη καταγωγής του, την Πράγα, με τα Γιάννενα, είναι η ομορφιά τους. Πρόσθεσε πάντως ότι πολλοί περισσότεροι τσέχοι τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα από το αντίθετο «και θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία σε αυτό», ευχόμενος να γίνουν περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις στο μέλλον. Στην είσοδο του πολυχώρου, η τσεχική πρεσβεία είχε τοποθετήσει πάμπολλα φυλλάδια για την τουριστική προβολή της Πράγας και άλλων πόλεων, μια κίνηση που ήταν δύο αντιφατικά πράγματα: αφενός, οριακά υπερβολική, καθώς επρόκειτο για μια εκδήλωση για τον Κάφκα. Αφετέρου, υποδειγματική για το πώς χειρίζεται ένας φορέας το city branding...

Ο Τομάς Κράους, εκτελεστικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Τσεχικής Δημοκρατίας, έκανε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια τοποθέτηση, για την ιστορία, το παρόν και το μέλλον των κοινοτήτων, στο κομμάτι που είχε τη λιγότερη σχέση με το καθαυτό καφκικό έργο.

Κάπως έτσι, τρεις τάσεις χώρεσαν, όχι με διαρκή συνάφεια πάντως, σε μια μεγάλη εκδήλωση που συγκέντρωσε πολύ κόσμο. Η βραδιά έκλεισε με μουσική, με έργα του Αντονίν Ντβόρζακ.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Τσεχική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Πνευματικό Κέντρο, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων, η Δημοτική Πινακοθήκη και ο δήμος Ιωαννιτών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3