ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη για τις (τσουχτερές) τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Εικόνα του άρθρου Σύσκεψη για τις (τσουχτερές) τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2023, 23:06
ΕΛΛΑΔΑ

Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται οι ακτοπλόοι να καταθέσουν τις προτάσεις, που θα συμβάλλουν στη μείωση του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε σήμερα (έχει ήδη περάσει το μισό καλοκαίρι) στο Μέγαρο Μαξίμου ζητήθηκε από τους ακτοπλόους να παρουσιαστούν συγκεκριμένες  προτάσεις προς το επιβατικό κοινό με σημαντικές εκπτώσεις στα δρομολόγια κορμού δηλαδή που να έχουν αφετηρία ή άφιξη στα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας.

Από την πλευρά τους οι ακτοπλόοι εξέφρασαν τον προβληματισμός αναφέροντας ότι «μπορεί να υπάρχει μία μείωση της τιμής των καυσίμων κατά 30% με 35% αλλά το λειτουργικό κόστος της ακτοπλοΐας εξακολουθεί να παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα». 

Αποδίδουν αυτό το γεγονός σε μια σειρά από παράγοντες, όπως η αύξηση των ασφαλίστρων των πλοίων, των εξόδων επισκευής συντήρησης και προμήθειας πρώτων υλών, της μισθοδοσίας των πληρωμάτων με την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά και των χρηματοοικονομικών εξόδων των εταιρειών από τραπεζικά δάνεια.

Υποσχέθηκαν ότι άμεσα στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού και της εμπορικής πολιτικής θα ανταποκριθούν για να συμβάλουν και αυτοί με τον τρόπο τους στην ανακούφιση των ελληνικών οικογενειών με συγκεκριμένες προσφορές και εκπτώσεις πέραν από αυτές που υπάρχουν ήδη για τους κατοίκους των νησιών, τους δικαιούχους του κοινωνικού τουρισμού αλλά και των υποχρεωτικών που αφορούν φοιτητές πολύτεκνους και ΑμεΑ.

Κατά μέσο όρο το 2022 ανάλογα τον τύπο του πλοίου αλλά και της θέσης του επιβάτη η αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που έγινε λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους από την τιμή των καυσίμων, άγγιξε περίπου το 30 με το 31%.

Η πρώτη μεγάλη αύξηση είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2022, η οποία ανέβασε περίπου έως και κατά 12% την τιμή των εισιτηρίων. Στις 15 Ιουνίου του 2022 κατοχυρώθηκε και δεύτερη αύξηση από 5% έως και 10%, ενώ στις αρχές Ιουλίου του 2022, οι τιμές αυξήθηκαν ακόμα κατά 4% – 8%.


Ολιγωρία

Ολιγωρία και έλλειψη βούλησης «να παρέμβει δραστικά» στο θέμα του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων καταλόγισε στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης.

«Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και μόλις τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. θυμήθηκε να ασχοληθεί με τις απαγορευτικές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων» σχολίασε.

«Και πάλι, όμως, η κυβέρνηση δηλώνει “ενοχλημένη” και κάνει παραινέσεις, χωρίς να δείχνει την πολιτική βούληση να παρέμβει δραστικά και με σχέδιο. Καθώς την ώρα που οι τιμές των καυσίμων έχουν πέσει 45%, οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν στα ύψη» πρόσθεσε ο κ. Καλπάκης και κατέληξε: «Ελπίζουμε τουλάχιστον, μετά την συνάντηση με τους ακτοπλόους, να μην μας πουν τα κυβερνητικά στελέχη ότι “αντάλλαζαν μπινελίκια” όπως με τους τραπεζίτες…».

Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back