Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 23-09-2020, 20:34
ΕΛΛΑΔΑ

«Κατώτερη των περιστάσεων εμφανίστηκε η Ευρώπη» όσον αφορά το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, υποστηρίζει σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός .

Ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «η Ευρώπη υποκύπτει στις πιέσεις των ακροδεξιών και των κρατών του Βίσεγκραντ», σημειώνοντας παράλληλα: «υποχρεωτική αλληλεγγύη αλλά όχι υποχρεωτικός μηχανισμός μετεγκατάστασης, ούτε δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές κυρώσεις για όσους αρνούνται να επιμεριστούν την ευθύνη». 

Ο κ. Ψυχογιός αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή του ότι «οι χώρες υποδοχής και κυρίως η Ελλάδα μετατρέπονται με την σφραγίδα της Επιτροπής σε "ασπίδες" που θα πρέπει να ολοκληρώνουν την συνοριακή διαδικασία για όλους - με ελάχιστες εξαιρέσεις - εντός 12 εβδομάδων, μια διαδικασία που η Επίτροπος Γιόχανσον χαρακτήρισε ως πολιτική αποτροπής». 

Ακολούθως ασκεί κριτική στην ελληνική κυβέρνηση καταλογίζοντάς της ευθύνες «γιατί απέρριψε την δουλειά που είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μετώπου των χωρών πρώτης εισόδου όλης της Μεσογείου, επιλέγοντας να σχηματίσει συμμαχία μόνο με τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου και μόνο στη λογική της "ασπίδας της Ευρώπης’’ αποδυναμώνοντας έτσι την διαπραγματευτική ισχύ των επιχειρημάτων».

Επίσης, προσθέτει, «ουδέποτε η κυβέρνηση ζήτησε νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ενώ οι ευρωβουλευτές της δεν υπέγραψαν καν την επιστολή 169 συναδέλφων τους για αποσυμφόρηση της Ελλάδας και αναλογική κατανομή της ευθύνης στο προσφυγικό. Χρειάζεται περισσό θράσος και περισσή υποκρισία η κυβέρνηση να διατείνεται τώρα, διά του κου Κουμουτσάκου, ότι θα θέσει στη συνέχεια (!) ζήτημα υποχρεωτικών μετεγκαταστάσεων. Το μόνο σημαντικό που ακούσαμε ήταν η πρόβλεψη για ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης των διαδικασιών στα σύνορα ώστε να μην γίνονται βίαιες επαναπροωθήσεις, αλλά κι αυτό μόνο ως αναφορά χωρίς να διευκρινίζεται ποιος φορέας και πώς θα κάνει την επιτήρηση». 

Καταλήγοντας υποστηρίζει ότι «τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για τις χώρες πρώτης υποδοχής που μετατρέπονται και επίσημα σε αποθήκες ψυχών», ενώ η Ευρώπη μετατρέπεται σε «μια Ευρώπη των λίγων, κλεισμένη στο καβούκι της μακριά από τις αξίες και τις βασικές αρχές της που ήταν αυτές που την οδήγησαν στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα ζωής κατά τις προηγούμενες δεκαετίες».


Το ΜέΡΑ25

«Ένα ακόμα βήμα πίσω και μία τεράστια παραχώρηση στην ακροδεξιά και τις χώρες του Βίσενγκρατ κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα της μετανάστευσης», χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25 τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντικατάσταση του Δουβλίνο ΙΙ. Προσθέτει ότι η «νέα ατζέντα» της Κομισιόν για την προσφυγική κρίση καταργεί την υποχρεωτική ποσόστωση για την υποδοχή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΜέΡΑ25, η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ένα υποκριτικό newspeak, που διυλίζει τα αιτήματα ασύλου και καταπίνει τις Μόριες, αυτή τη ντροπιαστική για την Ευρώπη κηλίδα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ενώ ο επίτροπος για την «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς κάνει φαιδρές διακηρύξεις για την «ώρα της κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής». 

Η «κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική», σημειώνει το ΜέΡΑ25, «ράφτηκε στα μέτρα των αντιλήψεων του κ. Όρμπαν, του κ. Σαλβίνι, του κ. Κουρτς, της κυρίας Λεπέν και τώρα, πλέον, και του κ. Μητσοτάκη - ο οποίος βέβαια ξεχνάει ότι, σε αντίθεση με τους παραπάνω σκληροπυρηνικούς, ο ίδιος έχει να διαχειριστεί μια χώρα υποδοχής και συνεπώς το βέτο για πίεση στην υποχρεωτική ποσόστωση είναι μονόδρομος για την επίλυση στο ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού».

Η κυβέρνηση, προσθέτει το ΜέΡΑ25, «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά εξαιρετικά λίγη και πιστή στο δόγμα του "ναι σε όλα" στις Βρυξέλλες. Αρνούμενη πεισματικά να βάλει βέτο ενδύεται την μισανθρωπική ακροδεξιά, έναν ασφυκτικά στενό κορσέ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα οποία ψευδεπίγραφα ομνύει η Ε.Ε. και αποδέχεται τον απάνθρωπο ρόλο της "ασπίδας" με πληθώρα πλέον παράνομων επαναπροωθήσεων και παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για το άσυλο και τη μετανάστευση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus