ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To δίλημμα των ευρωεκλογών

Εικόνα του άρθρου To δίλημμα των ευρωεκλογών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2019, 20:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προσκλητήριο συμμετοχής στις επερχόμενες ευρωεκλογές απηύθυναν οι τρεις ηπειρώτες υποψήφιοι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Φωτεινή Σκοπούλη και Όλγα Νάσση, επισημαίνοντας παράλληλα την κρισιμότητα των εκλογών.

H Φωτεινή Σκοπούλη, που είχε διατελέσει στο παρελθόν υφυπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στα όσα κατάφερε η κυβέρνηση για την προστασία των αδύναμων κοινωνικά ομάδων. «Και τα κατάφερε πολύ καλά, χωρίς εργαλεία», είπε, στηλιτεύοντας την «τεχνηέντως αδράνεια του κρατικού μηχανισμού». 

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, συνδυασμένη με ένα παράξενο, ελληνικής κοπής, ‘θεοραγιαδισμό’, σε όποια κομματική μορφή κυβέρνησε τις τελευταίες δεκαετίες, διέλυσε κάθε έννοια, αξιοκρατίας, ευγενούς άμιλλας και επαγγελματισμού και ευνόησε μια διαπλοκή άνευ προηγουμένου». Έκλεισε την τοποθέτησή της με την παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ αυτών η συστηματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία των πολιτών από τη χρήση μεταλλαγμένων προϊόντων, η ομογενοποίηση στις πρακτικές χρήσεις φαρμάκων και του τρόπου διάθεσης φαρμάκων.


Η Όλγα Νάσση, πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας, ακτιβίστρια και δραστήριο μέλος του οικολογικού κινήματος της Σικελίας, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ένα προοδευτικό μέτωπο σε μία κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη. «Τα γεγονότα της Κόνιτσας θα γίνουν ακόμη χειρότερα αν δεν δηλώσουμε όλη τη συμμετοχή μας στη μάχη που είναι σήμερα κρίσιμη για την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας γιατί κατέρχεται στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση Τσίπρα και το κόμμα βγήκε στο πολιτικό προσκήνιο, «η Ελλάδα επανήλθε πάλι στην πολιτιστική και πολιτική συζήτηση της Ευρώπης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε «αυτή τη στιγμή εκπροσωπεί μια μαζική δύναμη, που μπορεί να δώσει λύσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Και μάλιστα σε μια εποχή που η ακροδεξιά στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο συμφερόντων -από την Ουγγαρία του Όρμπαν μέχρι την Ιταλία του Σαλβίνι».

Στην παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, αφού έκανε μια αναδρομή στα όσα διαδραματίστηκαν από τις εκλογές του 2015 μέχρι πρόσφατα, μίλησε για τον ιστορικό ρόλο της Αριστεράς. 

«Η διαμόρφωση του προοδευτικού μετώπου είναι στρατηγική επιλογή για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα. Για την αποτροπή της εκλογής Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν, και της παλινόρθωσης της ακραία νεοφιλελεύθερης δεξιάς, χέρι-χέρι με την ακροδεξιά, στην Ελλάδα», είπε ο κ. Παπαδημούλης.

«Το δίλημμα, όχι μόνο των εθνικών, αλλά και των ευρωεκλογών θα είναι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ. Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Θα πάμε προς τα μπρος με δίκαιη ανάπτυξη, κράτος δικαίου, κοινωνική συνοχή και προοδευτικές πολιτικές; Ή προς τα πίσω, με νεοφιλελευθερισμό, ακροδεξιά και εθνικιστική αναδίπλωση;» αναρωτήθηκε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, οι βουλευτές του κόμματος Γιάννης Στέφος και Γιάννης Καραγιάννης, ο πρύτανης Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Φίλιππας Φίλιος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Ζάψας, ο δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος με τον συνδυασμό «Γιάννενα-Νέα Εποχή», Βαγγέλης Καραμπίνας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back