ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πλευρίζοντας τους ψηφοφόρους του κέντρου

Εικόνα του άρθρου Πλευρίζοντας τους ψηφοφόρους του κέντρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2019, 02:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένας από τους βασικούς εκφραστές των στόχων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές σε ευρωπαϊκή και ελληνική Βουλή και για να το καταφέρει αυτό, στη φάση που οι πιθανότητες είναι εναντίον του, θα πρέπει να «λεηλατήσει» εκλογικά το χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στην αριστερά και τη ΝΔ.

Κρίνοντας από τον κόσμο που βρέθηκε στην ΕΗΜ την Πέμπτη το βράδυ, μια σχετική επιτυχία την έχει σε αυτή την προσπάθεια. Εκτός από τον κόσμο του καθαυτού ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν σύσσωμη την τοπική ΔΗΜΑΡ, στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ που διασπάρθηκαν στην πορεία σε κινήσεις όπως της Λούκας Κατσέλη κ.α., μέχρι τοπικούς «πολιτευόμενους» που κινούνται από τα ψηφοδέλτια του κ. Ελισάφ, μέχρι αυτό του κ. Μπέγκα, αλλά και περιπτώσεις ανθρώπων που γενικώς, δεν θα περίμενε κανείς να δει εκεί.

Θα ψηφίσουν όλοι αυτοί ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι καθόλου σίγουρο. Ωστόσο, τα αντίστοιχα ανοίγματα του ΚΙΝΑΛ είναι πολύ πιο περιορισμένα, της δε ΝΔ δεν υφίστανται καν, παρότι η τάση είναι υπέρ της.

«Αν δεν νικήσουμε, θα επιστρέψουν στην κυβέρνηση αυτοί που θεωρούν τη χώρα ιδιοκτησία τους» είπε ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στις ατάκες Σημίτη περί «ενοικιαστών» της εξουσίας, όταν μιλούσε για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή τη φάση πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ νέμεται την εξουσία και αυτό είναι πλεονέκτημα.

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος στο μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του, έθεσε «χειρουργικές» τομές στον κόσμο του ευρύτερου ΠΑΣΟΚ. «Τι αισθάνεται άραγε ο δημοκράτης ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ όταν η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ λέει ότι χρειάζεται να ηττηθεί στρατηγικά ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, λες και δεν υπάρχουν Όρμπαν, Σαλβίνι κ.α;» διερωτήθηκε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσακαλώτος έθεσε τα ερωτήματα των εκλογών, τέσσερα τον αριθμό, όπως τα παρουσίασε, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το πολιτικό σύστημα «έσπασε» μέσα στην κρίση και «δεν θα έσπαγε χωρίς την κρίση», για τη μεσαία τάξη, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου (χωρίς να αναφέρεται πάντως στη ΔΗΜΑΡ…) για τις μειώσεις στο εισόδημα, κ.α.

Σε μια από τις αγαπημένες του παραβολές, είπε ότι κάποτε, μια φοιτήτρια του είχε γράψει στον πίνακα, λίγο πριν το μάθημα: «Τσακαλώτος, ο καθηγητής των χαμένων υποθέσεων: ΠΑΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, εναλλακτικοί οικονομολόγοι», λέγοντας ότι από χαμένες οι υποθέσεις τελικά… κερδήθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Στην αρχή της εκδήλωσης, χαιρέτησαν οι υποψήφιες για την Ευρωβουλή, Φωτεινή Σκοπούλη και Όλγα Νάσση. Η κα Σκοπούλη είπε μεταξύ άλλων ότι την υγεία και το υψηλό προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων, προστατεύτηκαν  «από το μικροπεριβάλλον» στην κρίση και ότι αυτό το μικροπεριβάλλον είναι πλέον υπό αμφισβήτηση, οπότε, πρόταγμα είναι «το κοινωνικό κράτος, που θα το προστατέψει».

Η δε κα Νάσση, τόνισε ότι «είμαι με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ξαναέθεσε το θέμα της κοινωνικής Ευρώπης» και «ξανάφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3