ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: Να αποσυρθεί ο νόμος για συνεπιμέλεια

Εικόνα του άρθρου ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: Να αποσυρθεί ο νόμος για συνεπιμέλεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2021, 15:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων ζητάει να αποσυρθεί ο νόμος για τη συνεπιμέλεια, για τους εξής μεταξύ άλλων, λόγους που παραμένουν πιθανοί, αν ο νόμος εγκριθεί.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι ο νόμος παραβλέπει την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της μέσης ελληνικής οικογένειας, την αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών και την αποδυνάμωση των προνοιακών δομών και ταυτόχρονα, εισάγει την υποχρεωτικότητα της συνεπιμέλειας και της εναλλασσόμενης οικογενειακής στέγης, «με σαφή γονεοκεντρικό προσανατολισμό, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει την κοινή ανατροφή προς το καλώς εννοούμενο συμφέρον του παιδιού».

Τονίζει ακόμα ότι απαξιώνεται ο ρόλος των δημοσίων υπηρεσιών παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που θα έπρεπε να συνεπικουρούν τον δικαστή, επιβάλλοντας την προσφυγή σε ιδιώτη διαμεσολαβητή, με συνέπεια την αύξηση του χρόνου και του κόστους της διαδικασίας, δίνοντας έτσι το πάνω χέρι στον οικονομικά εύρωστο γονέα.

Στα πιο σοβαρά ζητήματα, για τα οποία ο νόμος, στον οποίο επιμένει η κυβέρνηση, δέχεται έντονα πυρά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «υποχρεώνει το παιδί να συμβιώνει με τον κακοποιητή γονέα κατά παράβαση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και συμβάλει στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, αξιώνοντας την ύπαρξη οριστικής δικαστικής απόφασης με την επίκληση του τεκμηρίου της αθωότητας» και ταυτόχρονα, ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι ενστάσεις φεμινιστικών οργανώσεων, των επιστημονικών φορέων, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της νομικής κοινότητας, της Γενικής Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακόμη και της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Ενδεικτικό είναι ότι δύο στελέχη της ΝΔ, η Μαριέττας Γιαννάκου και η πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, έχουν εκφράσει διαφωνίες.

Τέλος, καταγγέλλει τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα ότι ταυτίζεται με ακροδεξιές πολιτικές που επιβάλλουν τη συνεπιμέλεια.

Επίσης, η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, μιλώντας τη Βουλή, τόνισε:

«Η συνεπιμέλεια μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο σε κλίμα συνεννόησης, στο πλαίσιο ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους με συμβουλευτικές δομές και δυνατότητα δωρεάν εξωδικαστικής διευθέτησης» και πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου είναι «παρωχημένο και αναχρονιστικό, απέχοντας αισθητά από τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών». Επίσης τόνισε πως με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης χάνεται η ευκαιρία να συγκροτηθούν και να στελεχωθούν τα «Οικογενειακά Δικαστήρια», δηλαδή δικαστήρια ειδικής δικαιοδοσίας επιφορτισμένα με την εκδίκαση αιτήσεων διαζυγίου, γονικής μέριμνας, διατροφής και περιουσιακών διαφορών μεταξύ συζύγων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back