ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για τις δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης

Εικόνα του άρθρου ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για τις δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2023, 20:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» ζητά και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το νομοσχέδιο διαλύει στην ουσία τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τα κάνει αποκεντρωμένες μονάδες που θα ανήκουν στις Υγειονομικές Περιφέρειες, ενώ παρεμβαίνει και στα προγράμματα απεξάρτησης μεταφέροντας τα σε ενιαίο φορέα εξαρτήσεων. Πιο συγκεκριμένα:

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει τέλος στο δημόσιο χαρακτήρα της ψυχικής υγείας καθώς πολλές δημόσιες υπηρεσίες στο όνομα της συγχώνευσης, του λειτουργικού κόστους και της διασύνδεσης, θα καταργηθούν. Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας υποβαθμίζονται σε εξωτερικά ιατρεία λόγω και της δραματικής υποστελέχωσης και αναπόφευκτα καταργείται το ‘θεραπευτικό συνεχές’ που έχει ανάγκη ο ασθενής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 104 δομές που αναπτύσσονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (κόστους 68 εκ περίπου) η κυβέρνηση απαγόρευσε στους δημόσιους φορείς να αναπτύξουν προγράμματα Ψ.Υ., και κατεύθυνε τους πόρους στους ιδιώτες» αναφέρεται.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική για τις εξαρτήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων επισημαίνει ότι η διοικητική και λειτουργική ενοποίηση όλων των εγκεκριμένων προγραμμάτων απεξάρτησης θα οδηγήσει σε αφανισμό της ταυτότητας και των θεραπευτικών μεθόδων τους.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν νοιάζεται για την επάρκεια και την ποιότητα των υπηρεσιών, θέλει απλά να ελέγχει τις χρηματικές ροές μέσα στο σύστημα και να τις κατευθύνει στον ιδιωτικό τομέα εις βάρος του Δημοσίου, όπως κάνει παντού» καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back