ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι ΗΠΑ τερματίζουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία

Εικόνα του άρθρου Συρία: Οι ΗΠΑ τερματίζουν τις συνομιλίες με τη Ρωσία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2016, 01:41
ΚΟΣΜΟΣ

Την αναστολή των συνομιλιών με τη Ρωσία για την προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Συρία ανακοίνωσαν σήμερα οι ΗΠΑ, κατηγορώντας την παράλληλα για μη τήρηση των δεσμεύσεων με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας στην οποία κατέληξαν Ουάσιγκτον και Μόσχα στις 9 Σεπτεμβρίου.

«Οι ΗΠΑ αναστέλλουν την συμμετοχή τους από τους διμερείς διαύλους με την Ρωσία οι οποίοι εγκαθιδρύθηκαν για την διατήρηση της παύσης των εχθροπραξιών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι με ανακοίνωση του, σημειώνοντας πως «αντιθέτως, η Ρωσία και το Συριακό καθεστώς επέλεξε να επιδιώκει την στρατιωτική οδό».

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα πως η επικοινωνία των δύο χωρών θα συνεχιστεί για αποκλιμάκωση και την αποφυγή κάποιου περιστατικού μεταξύ των πολεμικών τους αεροσκαφών.


ΟΙ ΡΩΣΟΙ

Νωρίτερα και ενώ ακόμη φημολογούνταν η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η αποχώρηση τις αμερικανικής πλευράς από τις συμφωνίες με τη Ρωσία για τη Συρία, θα αποτελούσε «μέγα στρατηγικό λάθος».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «ΡΙΑ Νοβόστι», ο Ρώσος υφυπουργός εκτιμά πως αυτή την περίοδο «στις ΗΠΑ υπάρχουν θέματα που δεν έχουν σχέση με την κατάσταση στη Συρία και γύρω από αυτή αλλά που, δυστυχώς, κυριαρχούν. Δηλώνω ξεκάθαρα πως οι συμφωνίες μπορούν να υποστούν σε παραπέρα επεξεργασία και να υλοποιηθούν, αλλά το κύριο είναι κατά πόσο η αμερικανική πλευρά θα δείξει ετοιμότητα προς διπλωματική λύση ή αν έχει ήδη απορρίψει μια τέτοια εξέλιξη».

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε πως αν οι ΗΠΑ επιδείξουν ανοικτή επιθετικότητα αναφορικά με τη Δαμασκό και τη συριακή ηγεσία, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «τρομερές τεκτονικές δονήσεις» στη Μέση Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back