ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σύντομα, πιο εντατικές εργασίες

Εικόνα του άρθρου Σύντομα, πιο εντατικές εργασίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2019, 19:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το έργο με τον επίσημο τίτλο «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης-Φάση Α’» και με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» τον Φεβρουάριο του 2017. Δυόμισι χρόνια μετά, έχει γίνει απορρόφηση μόλις του 19% του ποσού.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς την καθυστέρηση στις εργασίες, διαβεβαιώνοντας όμως ότι επίκειται επίσπευση. Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης σημαντικοί διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικών αλλά και για μηχανισμούς μεταφοράς φορτίων. Την ίδια ώρα, στο έργο απασχολείται πια μια ομάδα 40 ατόμων εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων (μηχανικοί, συντηρητές και εργατοτεχνίτες).

Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει καταρχάς στερέωση και αποκατάσταση τμήματος του αρχαίου θεάτρου με σκοπό την απόδοση όλου του πρώτου διαζώματος και τμημάτων του δευτέρου διαζώματος στο κοινό –στο πλαίσιο προηγούμενων παρεμβάσεων είχε γίνει αποκατάσταση κερκίδων του πρώτου διαζώματος, οι οποίες έχουν δοθεί σε χρήση. Συντηρείται, επίσης, η τοιχοποιία της δυτικής στοάς του εξωτερικού περιβόλου του ιερού, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω φθορά του και η πιθανή κατάρρευσή του. Τέλος, πραγματοποιείται βελτίωση των υποδομών εξυπηρέτησης κοινού όπως είναι η επέκταση χώρου στάθμευσης, η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού και η αντικεραυνική προστασία. Το σύστημα βιολογικού καθαρισμού έχει εγκατασταθεί ήδη.

«Πρόκειται για έργο, με ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις, στο οποίο εφαρμόζονται καινοτόμες πρακτικές, με υποδειγματική μεθοδολογία, χαρακτηριστικά για τα οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έλαβε ιδιαίτερα θετικά σχόλια, από την επιτροπή παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος ‘Ήπειρος 2014-2020’, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της» τονίζει η Εφορεία στην ανακοίνωσή της.

Στην ίδια ανακοίνωση, γίνεται λόγος και στις προσπάθειές της να «επιτύχει την ομαλή σύζευξη των επεμβάσεων που υλοποιούνται στα μνημεία του χώρου με τη συνέχεια της χρήσης τους (οργάνωση παραστάσεων-εκδηλώσεων), στη βάση της κατανόησης από το κοινό και του πνεύματος συνεργασίας με τους συνεργαζόμενους πολιτιστικούς φορείς».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back