ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος κορυφής για στρατηγική πορεία της ΕΕ με έμφαση στην άμυνα

Εικόνα του άρθρου Σύνοδος κορυφής για στρατηγική πορεία της ΕΕ με έμφαση στην άμυνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2024, 12:21
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συμφωνήσουν την Πέμπτη σχετικά με τη στρατηγική πορεία της ΕΕ και τους ανθρώπους που θα διοικήσουν τα θεσμικά της όργανα για τα επόμενα πέντε χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στη βοήθεια προς την Ουκρανία για την απόκρουση της Ρωσίας και την ενίσχυση της άμυνας της ΕΕ.

Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ πρόκειται να ξεκινήσουν τη διήμερη σύνοδο κορυφής τους με την υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ηγέτες θα επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ουκρανία όσο χρειαστεί, τονίζοντας ότι "η Ρωσία δεν πρέπει να επικρατήσει" και ότι η Ουκρανία πρέπει να πάρει πίσω τα εδάφη που προσάρτησε η Μόσχα, όπως προκύπτει από το σχέδιο συμπερασμάτων που ετοιμάστηκε για τη σύνοδο κορυφής.

Θα ζητήσουν επίσης από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες ενός δανείου ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, το οποίο θα εξυπηρετηθεί από τα κέρδη που θα προκύψουν από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν δεσμευτεί στη Δύση μετά την εισβολή της Μόσχας.

Οι επενδύσεις στον τομέα της άμυνας θα αποτελέσουν μέρος της «στρατηγικής ατζέντας» της ΕΕ, την οποία οι ηγέτες επιδιώκουν να συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής - ένα έγγραφο που θα ενημερώνει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σε τι θέλουν να επικεντρωθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους 2024-2029.

Η ατζέντα έχει ως στόχο να βοηθήσει τον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τον Οκτώβριο, να καταρτίσει ένα πρόγραμμα εργασίας. Οι 27 εθνικοί ηγέτες αναμένεται να διορίσουν τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Επιτροπής.

Στο πλαίσιο μιας δέσμης μέτρων που συμφωνήθηκε από τρεις κεντρώες πολιτικές ομάδες που τάσσονται υπέρ της ΕΕ, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα θα προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας θα είναι επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής.

Οι τρεις ομάδες -η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά και οι φιλελεύθεροι- διαθέτουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να εγκριθεί το πακέτο στη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη κάποια αντίσταση, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να επικρίνουν τη συμφωνία.

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στη σύνοδο κορυφής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3