ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Μεταρρυθμίσεις για την προστασία του τουρισμού

Εικόνα του άρθρου Συνήγορος του Πολίτη: Μεταρρυθμίσεις για την προστασία του τουρισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2024, 10:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα πρέπει να βάλει φρένο στην αχαλίνωτη οικοδόμηση και να προστατεύσει τους υδάτινους πόρους και τις παράκτιες περιοχές, αν θέλει να διατηρήσει μια υγιή τουριστική βιομηχανία στην ορεινή ηπειρωτική χώρα και τα παραθαλάσσια νησιά της, ανέφερε ο Συνήγορος του Πολίτη της χώρας σε έκθεσή του την Πέμπτη.

Περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2023, 5 εκατομμύρια περισσότεροι από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, προσελκυόμενοι από τους αρχαίους αρχαιολογικούς χώρους, τα γαλαζοπράσινα νερά της Μεσογείου και τον σχεδόν πάντα ηλιόλουστο καιρό.

Ωστόσο, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο Διαμεσολαβητής προειδοποίησε για τους αυξανόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους και ζήτησε επείγουσα μεταρρύθμιση.

«Η οικονομία της χώρας μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, γεγονός που καθιστά την ανάγκη βιώσιμης διαχείρισής του ακόμη πιο επιτακτική», αναφέρεται στην έκθεση. Η Ελλάδα δεν πρέπει «να εξαντλήσει το δυναμικό της, σπαταλώντας το και καθιστώντας τους τουριστικούς μας προορισμούς μη ελκυστικούς με την πάροδο του χρόνου».

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, καθώς συμμετέχει σε σημαντικό ποσοστό στη διαμόρφωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Η οικονομική συνεισφορά του αντιστοιχεί στο 11,5% του Α.Ε.Π. της χώρας, ενώ, αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του, ανέρχεται στο 25,3% έως 30,5%. Ο κλάδος απασχολεί άμεσα 800.000 άτομα, αλλά από αυτόν αντλούν εισόδημα 1,5-2 εκατομμύρια του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, αναφέρει η έκθεση, η πρώτη για τον τομέα αυτό για τον Έλληνα Διαμεσολαβητή από τότε που ιδρύθηκε η αρχή πριν από 25 χρόνια.

Τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν στα 21 δισεκατομμύρια το 2024 από 20,5 δισεκατομμύρια πέρυσι - μια ευλογία για μια οικονομία που αναδύεται από μια δεκαετή κρίση χρέους.

Η ανεξάρτητη αρχή ζητά μεγαλύτερη ρύθμιση για τη μείωση της παράκτιας δόμησης και την επιβράδυνση της υλοτομίας των δασών, η οποία δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για πλημμύρες. Ζητά επίσης μεγαλύτερη μέριμνα για τους υδάτινους πόρους ενόψει των «τεράστιων» απαιτήσεων για πόσιμο νερό, πισίνες και υδάτινα πάρκα.

«Ο τουρισμός είναι ένας τομέας όπου η έλλειψη οράματος και στρατηγικής αναδεικνύεται με ιδιαίτερη ένταση. Η άσκηση μιας ξεκάθαρης τουριστικής διακυβέρνησης αποτελεί τεράστια ανάγκη», αναφέρει η έκθεση.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3