Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι απομακρύνσεις αμάχων

Εικόνα του άρθρου Συνεχίζονται οι απομακρύνσεις αμάχων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/03/2022, 10:57
ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ η Δύση επιμένει στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες κυρώσεις και η Ουκρανία επιζητεί ουσιαστικά στρατιωτική παρέμβαση, συνεχίζονται οι εχθροπραξίες.

Μοναδικό θετικό χτες, είναι ότι οι πολίτες που εκκενώθηκαν από το Σούμι, έφτασαν με ασφάλεια στον προορισμό τους. Ο ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οργάνωσαν χθες Τρίτη το πρωί ανθρωπιστικό διάδρομο για την απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι, πόλη 250.000 και πλέον κατοίκων κοντά στα ρωσικά σύνορα, θέατρο σφοδρών μαχών εδώ και μέρες.

Στη Μαριούπολη αντίθετα, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως «δεν είναι δυνατή η εκκένωση». Σημειωτέον ότι στη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις κατηγορούν το σύνταγμα «Αζόφ», νεοναζιστική πρώην παραστρατιωτική και νυν επίσημη δύναμη του ουκρανικού στρατού, ότι χρησιμοποιεί πολίτες και πολιτικές εγκαταστάσεις ως «ασπίδα».

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης μια νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας. Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9.00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα 9/3 πρωί.


Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η προσφορά της Πολωνίας σε αεροσκάφη, προς τις ΗΠΑ, δεν είναι «βιώσιμη» και ουσιαστικά, την αρνήθηκαν.

«Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με την Πολωνία και τους άλλους συμμάχους μας στο NATO για το ζήτημα αυτό και την επιμελητειακή πρόκληση που παρουσιάζει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η πολωνική πρόταση είναι βιώσιμη», κατά τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ Τζον Κέρμπι.

Σήμερα, ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ θα πάει στην Τουρκία, όπου θα έχει απευθείας συνομιλίες με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Τέλος, αμερικάνος αξιωματούχος ανέφερε χτες ότι μια νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας ενώ η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back