Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνεδριάζει η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Συνεδριάζει η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2021, 19:50
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου θα παρουσιάσει τις θέσεις της σχετικά με τις εξελίξεις στον καλλιτεχνικό χώρο και παράλληλα, για τα ζητήματα που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, στις 28 Μαρτίου και ώρα 18.30 στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Zoom. Ο σχετικός σύνδεσμος θα είναι διαθέσιμος εδώ.

Το νεοσύστατο σωματείο, μεταξύ άλλων αναφέρει στο κάλεσμά του ότι «οι τελευταίες εξελίξεις, ο εντεινόμενος αυταρχισμός, η αστυνομοκρατία και η βίαιη καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων εναντίον των επιχειρούμενων αντιδραστικών ανατροπών στην Παιδεία, η καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεων από το κράτος, ο πολιτισμός ‘ερμητικά κλειστός’, ο προκλητικός χειρισμός των καταγγελιών μιας δυσώδους πραγματικότητας στους χώρους της Τέχνης και του Αθλητισμού δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους».

Συμπληρώνει ακόμα ότι οι σχολές μαθητείας παραμένουν κλειστές, η Καλών Τεχνών δεν μπορεί να παράγει διδακτικό έργο εξ αποστάσεως και «με το κλίμα να είναι βαρύ και επισφαλές μετά από ένα ολόκληρο χρόνο και στην πόλη των Ιωαννίνων, μετά από δυο κινητοποιήσεις, ξεκίνησαν συζητήσεις για την ανάγκη συλλογικών διαδικασιών και δράσεων στην Ήπειρο, λαμβάνοντας μέριμνα για όλους τους κλάδους του πολιτισμού. Ευτυχές γεγονός αυτών των ζυμώσεων είναι η ίδρυση και η δημιουργία του σωματείου Ε.Κ.Η (Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου)».

Η Ε.Κ.Η, όπως η ίδια αναφέρει, «προσδοκά να συμβάλει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη όλων των τεχνών στην περιοχή της Ηπείρου», μεταξύ άλλων με την ανάδειξη και την προβολή «των ιδιαίτερων πολιτιστικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών της Ηπείρου και του καλλιτεχνικού δυναμικού της», την ενίσχυση και διεκδίκηση της υλικής, οικονομικής και ηθικής υποστήριξης για όλες τις τέχνες, τη δημιουργία ταμείου αρωγής για τους «συναδέλφους μας που έχουν άμεση ανάγκη λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την πανδημική κρίση».

Τα άμεσα θέματα προς συζήτηση που θέτει, είναι η καταγραφή των επαγγελματιών εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού στην περιοχή, η κατάσταση των καλλιτεχνών (εργαζομένων και επιχειρήσεων) στα Γιάννενα και την Ήπειρο, τα εργασιακά ζητήματα, η λειτουργία φορέων και ο ρόλος τους στη στήριξη των επαγγελματικών καλλιτεχνών, κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back