Εκπρόσωποι των έξι Δήμων-πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των «100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων μέχρι το 2030» είχαν συναντήσεις αυτές τις δύο μέρες στα Γιάννενα, με πρωτοβουλία του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, για να φτιάξουν ένα κοινό «μέτωπο» διεκδίκησης πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ε.Ε. και από την ελληνική πολιτεία.
Καταρχάς, οι «έξι» αποφάσισαν ότι η δικτύωση μέσω του Climanet, του δικτύου συνεργασίας των Δήμων της Ελλάδας για την κλιματική ουδετερότητα, είναι κρίσιμη. Γι αυτό και θα προχωρήσουν στη βελτίωση-συμπλήρωση του καταστατικού αλλά και στη νομική κατοχύρωση του δικτύου.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο η διασφάλιση κοινού ενεργειακού χώρου στο δίκτυο ηλεκτρισμού για την προώθηση των απαραίτητων επενδύσεων ΑΠΕ, η διαμόρφωση ενός στοχευμένου, για τους έξι Δήμους, προγράμματος «Εξοικονομώ» και η διαμόρφωση μιας κοινής μεθοδολογίας καταγραφής αλλά και μέτρησης της μείωσης των ρύπων σε συνδυασμό με τη λειτουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας παρακολούθησης των κλιματικών συμφώνων κάθε Δήμου.
Στη διήμερη συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μπέγκας, οι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Θωμάς Γιωτίτσας, Κώστας Γκόγκος και Άρης Κασσής, ο δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκαλιάρης και ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης Γιώργος Αλεξανδρίδης, ο Βασίλης Παπαευσταθίου, αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας Δήμου Καλαμάτας, ο Γιώργος Σταμτσής, πρόεδρος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, ο Γιώργος Παπαστέργιος, προϊστάμενος αυτοτελούς τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Γραφείου Ανθεκτικότητας Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Χρυσόστομος Καλογήρου, ειδικός συνεργάτης Δήμου Θεσσαλονίκης και η Κωνσταντίνα Ζαχαρή, ειδική συνεργάτης δημάρχου Τρικκαίων.