ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συν 8,5 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες

Εικόνα του άρθρου Συν 8,5 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/07/2017, 00:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την ξεκάθαρη πολιτική βούλησή τους να στηρίξουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία αφορά τον πρωτογενή τομέα κατέθεσαν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών σε ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα, σε ξενοδοχείο της πόλης, η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου με θέμα τα νέα προγράμματα Leader και αγροτικής ανάπτυξης. Η περιφερειακή αρχή, λόγω και των αρμοδιοτήτων της (μέσω ΕΣΠΑ κυρίως) , έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση, με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να έχει αναγάγει τον πρωτογενή τομέα σε πρώτη προτεραιότητα.

Στην ημερίδα, η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη αναφέρθηκε στην παράδοση της συνεργασίας της Περιφέρειας με την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων. Η συνεργασία αυτή οδήγησε σε κατασκευή νέων στεγάστρων ζώων και σε παρεμβάσεις σε δρόμους πρόσβασης στα ορεινά βοσκοτόπια, μέσω προγραμμάτων Interreg. Η κ. Καλογιάννη επισήμανε ότι προωθείται και η εγκατάσταση αυτόνομων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων μικρής ισχύος μέσω φωτοβολταϊκών panels. Υπενθύμισε δε ότι μέσω του προγράμματος Leader, που θα υλοποιήσει η αναπτυξιακή εταιρία «Ήπειρος» στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, οι κτηνοτρόφοι μπορούν να επιδοτηθούν για την μεταποίηση των προϊόντων τους: Στον τομέα του γάλακτος έως 600.000 ευρώ και με ποσοστό ενίσχυσης έως 65% και στον τομέα του κρέατος έως 600.000 ευρώ με ποσοστό ενίσχυσης έως 50%. 

Όσον αφορά την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», στις υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν υποβληθεί συνολικά 292 φάκελοι προς χρηματοδότηση, με τον προϋπολογισμό τους να φθάνει περίπου τα 6 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος αυτού ανέρχεται σε 13,6 εκατ. ευρώ. Το αδιάθετο ποσό που προκύπτει και μια προσαύξηση κατά 10%, θα «επενδυθεί» σε δεύτερη πρόσκληση που αναμένεται να δημοσιευτεί το επόμενο δίμηνα. «Προκύπτουν, με τον τρόπο αυτόν, διαθέσιμα κονδύλια ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, που επαρκούν –κατ’ αναλογία- για την ένταξη 400 προτάσεων ‘Νέων Αγροτών’ από όλη την Ήπειρο. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όσους, με επιχειρηματική τεκμηρίωση, επιθυμούν ή θέλγονται να δραστηριοποιηθούν στους τομείς της κτηνοτροφίας, της αμπελουργίας, των αρωματικών φυτών, των οπωροκηπευτικών, της μελισσοκομίας ή και άλλων καλλιεργειών» ανέφερε η κ. Καλογιάννη.

Στην ημερίδα, χαιρετισμό έκανε και η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδια για τον πρωτογενή τομέα, Βάσω Μέγα, η οποία εξέφρασε τη βούληση του Δήμου να συνδράμει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back