ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Συμμετοχικός σχεδιασμός: Βήμα πρώτο

Εικόνα του άρθρου Συμμετοχικός σχεδιασμός: Βήμα πρώτο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2017, 21:46
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με τη συμμετοχή νέων, κυρίως, ανθρώπων, ο Δήμος Ιωαννιτών πραγματοποίησε το 1ο ζωντανό εργαστήριο (Living Lab) συμμετοχικού σχεδιασμού για το αστικό παραλίμνιο μέτωπο χτες το απόγευμα στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής» στα παλαιά σφαγεία. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο  του έργου «Ανθεκτική Ευρώπη» (URBACT III).

Όσοι παραβρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν και να αναδείξουν προβλήματα και να συζητήσουν για τις επιπτώσεις τους στη λειτουργικότητα και την αισθητική της παραλίμνιας περιοχής από το Πέραμα μέχρι τον Βοτανικό.

«Η διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού που ακολουθεί ο Δήμος Ιωαννιτών, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, έρχεται να αποδείξει ότι οι πολίτες θέλουν και μπορούν να έχουν ουσιαστικό λόγο στη διαμόρφωση κοινών πολιτικών για μείζονα ζητήματα της πόλης, όπως είναι το παραλίμνιο μέτωπο. Οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με πολλούς από αυτούς να αναδεικνύουν πτυχές των προβλημάτων που συνήθως δεν γίνονται αντικείμενο δημόσιου διαλόγου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών, Θανάση Μανταλόβα, «το εργαστήριο των πολιτών αποτελεί απόδειξη της  ισχυρής πολιτικής βούλησης της δημοτικής αρχής για την αξιοποίηση της συμμετοχής των πολιτών στο όραμα και στον σχεδιασμό σημαντικών παρεμβάσεων και έργων τόσο για το παραλίμνιο μέτωπο όσο και για την πόλη».

Στα διαδικαστικά του εργαστηρίου, οι πολίτες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες (ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους). Η μία ομάδα συμμετείχε στο θεματικό τραπέζι για τη βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα και η άλλη ομάδα στο θεματικό τραπέζι για τις δράσεις που υπάρχουν στο παραλίμνιο μέτωπο αλλά και για το ρόλο που διαδραματίζει αυτό στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και στην οικονομία. Την όλη διαδικασία υποστήριξε η ομάδα έργου «Ανθεκτική Ευρώπη» του Δήμου Ιωαννιτών, ενός έργου που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT.

Η εκδήλωση έκλεισε με έναν πολίτη από κάθε θεματικό τραπέζι, να συνθέτει τις απόψεις και να παρουσιάζει το γενικό περίγραμμα των προβλημάτων. Όλοι οι συμμετέχοντες, στη συνέχεια, απάντησαν σε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο σχετικά με το παραλίμνιο μέτωπο. Όσα συζητήθηκαν και αναδείχθηκαν κατά το χτεσινό ζωντανό εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού, θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα διαβούλευσης του Δήμου, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να καταθέσει την άποψή του.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back