Τη δεύτερη προσπάθεια συμμετοχικού προϋπολογισμού ξεκινά ο Δήμος Ιωαννιτών, με διπλάσιο προϋπολογισμό αυτή τη φορά, ύψους 400.000 ευρώ. Πολίτες, οργανώσεις πολιτών και φορείς έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν το δικό τους έργο και να το προτείνουν για χρηματοδότηση και υλοποίηση στον Δήμο.
Το «βάπτισμα του πυρός» για τον Δήμο Ιωαννιτών στη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού, έγινε πέρσι, με συνολικά 30 προτάσεις να κατατίθενται. Από αυτές, οι οκτώ προτάσεις «πέρασαν», συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ –μερικές από αυτές, όντας πιο «ώριμες» σε τεχνικό επίπεδο, αναμένεται να υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. «Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών αλλά και η δική μας πολιτική βούληση να καθιερώσουμε τις συμμετοχικές διαδικασίες, μας ‘υποχρεώνει’ να προκηρύξουμε τον δεύτερο κύκλο αυτής της διαδικασίας» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας, έχοντας στο πλευρό του άλλους δύο αντιδημάρχους, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα και τον αντιδήμαρχο Έργων Γιάννη Λιόντο.
Για το 2019, ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει μεγαλύτερο προϋπολογισμό ενώ παράλληλα έχει και μεγαλύτερες προσδοκίες. Αυτή τη φορά ο «πυρήνας» των προτάσεων είναι οι γειτονιές. «Στοχεύουμε στην υλοποίηση μικρών παρεμβάσεων (σ.σ. η κάθε πρόταση δεν πρέπει να ξεπερνά τον προϋπολογισμό των 50.000 ευρώ) που αφορούν τη γειτονιά» τόνισε ο κ. Μανταλόβας, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα υπάρχει μια εγκεκριμένη πρόταση για κάθε Δημοτική Ενότητα.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή προτάσεων στον συμμετοχικό προϋπολογισμό θα ανοίξει από την ερχόμενη Δευτέρα. Οι σύλλογοι ή οι ομάδες πολιτών θα έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν την παρέμβασή τους μέσα σε δύο μήνες. Στο πλευρό του Δήμου Ιωαννιτών αλλά και κάθε συλλόγου και ομάδας, θα βρίσκεται και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία θα συνδράμει στην τεκμηρίωση της κάθε πρότασης με τη διοργάνωση τριών εργαστηρίων.
Σε πολιτικό επίπεδο, και οι τρεις αντιδήμαρχοι έδωσαν έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών, η οποία, όπως είπαν, προωθείται όχι μόνο μέσω της δράσης του συμμετοχικού προϋπολογισμού αλλά και μέσω άλλων διαδικασιών όπως των διαβουλεύσεων για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας ανέφερε ότι στην αρχή πολλοί πίστευαν ότι η διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού δεν θα ευδοκιμούσε. «Θεωρώ ότι όσοι το πίστευαν, διαψεύστηκαν» και εκτίμησε ότι και ο δεύτερος κύκλος «θα ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία». Ο αντιδήμαρχος Έργων Γιάννης Λιόντος επισήμανε από την πλευρά του ότι η δημοτική αρχή για τον σχεδιασμό όλων των έργων «άκουσε τις τοπικές κοινωνίες». «Ολοκληρωμένα έργα για πολλούς και όχι για λίγους και με ισόρροπη κατανομή τους» υπογράμμισε. Για τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις μπορούν να αφορούν κοινόχρηστους χώρους, κινητές κατασκευές, χώρους αναμονής και σκίασης, πράσινες παρεμβάσεις, φωτισμό κ.λπ.