Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και του χρόνου καλύτερα

Εικόνα του άρθρου Και του χρόνου καλύτερα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/07/2018, 18:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παρουσιάστηκαν και επίσημα στο δημαρχείο οι οκτώ προτάσεις πολιτών-φορέων που εγκρίθηκαν και θα υλοποιηθούν, στο πλαίσιο του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού.

Ο Δήμος Ιωαννιτών έδειξε και στην πράξη ότι εννοούσε όσα ειπώθηκαν στην αρχή της πρωτοβουλίας, ότι δηλαδή υπάρχει το ποσό των 200.000 ευρώ εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό, αλλά εάν χρειαστεί, θα αυξηθεί κατά τι, όπως και ο αριθμός των προτάσεων που θα υλοποιηθούν. Όντως, το ποσό πήγε λίγο παραπάνω από 230.000 ευρώ και οι προτάσεις που εγκρίθηκαν έγιναν οκτώ, καθότι υπήρξε ισοψηφία στις τελευταίες θέσεις.

Την παρουσίαση άνοιξε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος, ανάμεσα στους αντιδημάρχους Θανάση Μανταλόβα και Θωμά Γιωτίτσα, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Εμείς μέσω και του συμμετοχικού προϋπολογισμού αλλά και της γενικότερης φιλοσοφίας μας θέλουμε να ‘εθίσουμε’ τους πολίτες μας να γίνουν ενεργοί σε μεγαλύτερο βαθμό» και πρόσθεσε ότι η πρώτη χρονιά ήταν ενθαρρυντική. Υποσχέθηκε δε ότι του χρόνου, το πόσο θα είναι μεγαλύτερο, αλλά και ότι, όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν, ακόμα κι αυτές που δεν επιλέχτηκαν, «ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και θα μείνουν στο αρχείο του δήμου με σκοπό, κάποιες απ’ αυτές, να ενταχτούν στο τεχνικό μας πρόγραμμα».

Ο κ. Μανταλόβας, ο οποίος συντόνισε τη διαδικασία, είπε ότι η δημοτική αρχή πιστεύει «πραγματικά και όχι προσχηματικά» στην ιδέα του συμμετοχικού προϋπολογισμού. «Πιστεύουμε στη συμμετοχή των πολιτών και την ανοιχτή διακυβέρνηση του δήμου γιατί όταν οι πολίτες έχουν ενεργό ρόλο στην τοπική διακυβέρνηση το παραγόμενο αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα θετικό για όλους, και επίσης, οι πολίτες ξέρουν καλύτερα από οποιαδήποτε δημοτική αρχή τα προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, της περιοχής που ζουν και εργάζονται» είπε, επεξηγώντας το σκεπτικό του Δήμους. Πρόσθεσε δε ότι ο επόμενος συμμετοχικός προϋπολογισμός «θα είναι ενισχυμένος απ’ όλες τις απόψεις».

Αυτό σημείωσε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιωτίτσας. «Λίγοι ήταν εκείνοι που πραγματικά πίστεψαν ότι αυτή η προσπάθεια θα φτάσει μέχρι το τέλος της. Ωστόσο η συμμετοχή των πολιτών και ο άρτιος τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε αποδεικνύει πως ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Έτσι μας δεσμεύει ηθικά να αυξήσουμε τα κονδύλια, τόσο για να καλύψουμε τις φετινές ανάγκες χρηματοδότησης των προτάσεων, όσο και για να εντάξουμε ακόμα περισσότερες με το νέο κύκλο αυτής της διαδικασίας την επόμενη χρονιά» είπε.

Τις δηλώσεις ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση κάθε πρότασης. Η πρώτη, ήταν η «Κινητικότητα για όλους» που κατέθεσε το σωματείο ΑμεΑ. Ο πρόεδρος του σωματείου Αστερινός Μάνθος είπε μεταξύ άλλων: «Σ’ ένα επόμενο στάδιο ωρίμανσης του Συμμετοχικού προϋπολογισμού,  προφανώς και θα απαιτηθεί η συμμετοχή των πολιτών μέσω ψήφου. Μ’ αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι βοηθάμε την κοινότητα να συμμετάσχει πραγματικά, μια κοινότητα την οποία οφείλουμε να σεβόμαστε, αναγνωρίζοντας και ενισχύοντας την ωριμότητά της». Για την πρόταση καθαυτή, τόνισε πως σκοπός είναι να βελτιώσει γενικά την προσβασιμότητα, όχι μόνο των ΑμεΑ στην πόλη: «Αποτελεί, φυσικά, πρόβλημα, ότι το κεντρικότερο πεδίο μιας μεγαλούπολης όπως τα Γιάννενα, παραμένει αφιλόξενο, όχι μόνο για τους έχοντες κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας, αλλά για το σύνολο των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν».

Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν είναι οι εξής:

Α/Α
Πρόταση

Προϋπολογισμός
Μέσος  όρος Βαθμολογίας
1
Κινητικότητα για όλους
Φορέας
49965,10
78,00
2
Διεξαγωγή Εθνικού Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο και δημιουργία τοπικής ομάδας
Φορέας
26500,00
76,67
3
Δημιουργία της πρώτης ανοιχτής – ελεύθερης βιβλιοθήκης στα Γιάννινα μέσα σε ένα πάρκο, ζωντανό κύτταρο πολιτισμού.
Δημότης
37500,00
75,00
4
Διαμόρφωση αυτοδιαχειριζόμενου χώρου δημιουργικότητας και ψυχαγωγίας νέων.
Φορέας
18090,00
72,33
5
Διαμόρφωση – ανάπλαση δημοτικού ακάλυπτου χώρου στον κόμβο των Δώδεκα Αποστόλων, περιοχή Αμπελοκήπων ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ” ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ομάδα πολιτών
30000,00
71,67
6
Διαμόρφωση Κοινόχρηστου Χώρου – Χώρος Αναψυχής – Μέλανδρα
Ομάδα πολιτών
50000,00
70,00
7
Εκπαιδευτικές Βιωματικές Δράσεις Ευαισθητοποίησης: ένα μικρό ενεργειακό πάρκο στο Γενικό Λύκειο Πεδινής
Φορέας
12200,00
70,00
8
Διαμόρφωση λειτουργία Πνευματικής στέγης
Φορέας
13750,00
70,00
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back