Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 18-10-2016, 13:39
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Έγινε χτες το βράδυ το συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου, με αιτήματα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Μαζική ήταν η παρουσία του ΠΑΜΕ και των σωματείων που αναφέρονται συνδικαλιστικά στο μετωπικό χώρο του ΚΚΕ. Ξεχωριστά μπλοκ είχαν το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων με θέμα τη Λευκή Νύχτα, οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις με κύριο αίτημα την αποκατάσταση των απωλειών, η γραμματεία του ΠΑΜΕ ΟΤΑ Ιωαννίνων με αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, το ΜΑΣ Ιωαννίνων, το διοικητικό συμβούλιο του Χημικού (όπου επίσης έχουν πλειοψηφία οι δυνάμεις του ΚΚΕ), κα. Πριν την κεντρική ομιλία διαβάστηκε η ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων που τοποθετούνταν για το σεισμό των Ιωαννίνων. Στην κεντρική ομιλία, η Αλίκη Γιώτη, πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων σε Γάλα-Τρόφιμα-Ποτά, είπε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε εδώ σήμερα για να ενώσουμε τη φωνή μας για να ενώσουμε τη δύναμή μας με τους εργαζόμενους όλης της χώρας που αυτή την ώρα διαδηλώνουν σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις. Όχι μόνον  για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη στήριξη των αστικών κομμάτων – της Ε.Ε. και του Κεφαλαίου,  αλλά και για να διεκδικήσουμε τη ζωή  που αξίζει σ’ εμάς και τις οικογένειές μας».

Ωστόσο, τα παράπονα δεν έλειψαν. Παρά την ενωτική διακήρυξη, η διοίκηση του ΕΚΙ δεν επέτρεψε στο σωματείο Μετάλλου και τον αντιπρόεδρό του να τοποθετηθεί από μικροφώνου, προβάλλοντας… γραφειοκρατικούς λόγους, ότι δηλαδή δεν είχαν ειδοποιήσει από νωρίτερα για να ενταχθούν στον κατάλογο ομιλητών. Είναι η δεύτερη φορά, μετά από την τοποθέτηση σε περιφερειακό συμβούλιο, που η διοίκηση του ΕΚΙ έχει «κρύα» έως και επιθετική στάση απέναντι στο συγκεκριμένο σωματείο, παρότι αυτό βρίσκεται σε διεκδίκηση των δεδουλευμένων του από τη Spider.

Η κα Γιώτη συνέχισε την ομιλίας της λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «βάζουμε αυτά τα ζητήματα την περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να σερβίρει την καραμέλα της ‘δίκαιης ανάπτυξης’ για να περιορίσει τις αντιδράσεις μας μπροστά στο κατάπτυστο προσχέδιο που ετοιμάζουν οι λεγόμενοι ‘σοφοί’ μαζί με τους ‘κοινωνικούς εταίρους’. Ένα σχέδιο για τα εργασιακά που μειώνει παραπέρα τους μισθούς και τις συντάξεις που γενικεύει τις ελαστικές μορφές εργασίας , που ανοίγει την πόρτα για ομαδικές απολύσεις, περιορίζει τη συνδικαλιστική δράση και την οργάνωση των εργατών που ανοίγει διάπλατα την πόρτα για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων. Ένα νομοσχέδιο που στο επίκεντρο του έχει την κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας και την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων. Αυτά θέλουν να προστατέψουν. Τους καπιταλιστές  υπηρετούν και τα κέρδη τους”.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa