ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συγχώνευση, αλλά με «οδικό χάρτη»

Εικόνα του άρθρου Συγχώνευση, αλλά με «οδικό χάρτη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2018, 19:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O πρώτος επίσημος υποψήφιος για τις πρυτανικές εκλογές του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στις 6 Ιουνίου, είναι ο Γιάννης Γεωργίου, κοσμήτορας της Ιατρικής σχολής, καθηγητής Γενετικής.  Το όνομά του είναι γνωστό, ως υποψηφίου, εδώ και μερικές μέρες και σήμερα, ο κ. Γεωργίου έδωσε ένα πρώτο στίγμα της υποψηφιότητάς του.

«Πιστεύω ότι πρέπει να αναδειχθούν θέματα του πανεπιστημίου που ενδιαφέρουν προσωπικό, καθηγητές, φοιτητές και τοπική κοινωνία» είπε εισαγωγικά, συνεχίζοντας στο αναμενόμενο θέμα, τη συγχώνευση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-ΤΕΙ Ηπείρου.

Ο κ. Γεωργίου δεν πήρε θέση υπέρ της συγχώνευσης, όσο αυτή γίνεται με όρους επείγοντος, όπως είπε. Σε γενικές γραμμές όμως τάχθηκε υπέρ της λογικής της «ομογενοποίησης» με στάδια και ενδεχομένως, κάποια κριτήρια που θα αφήσουν απέξω κάποια τμήματα του ΤΕΙ. Είπε δηλαδή ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «βρίσκεται ψηλά στις διεθνείς αξιολογήσεις» και το ΤΕΙ Ηπείρου όχι, εκτός από κάποια τμήματα που «θα μπορούσαν να συμβάλλουν» στη βελτίωση της θέσης. Βέβαια, το θέμα των «διεθνών αξιολογήσεων» είναι πολύ σχετικό και επιδέχεται μεγάλη συζήτηση (και κριτική), αλλά ο κ. Γεωργίου δεν στάθηκε μόνο εκεί.

Τόνισε ότι  «πρέπει να μην παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο  του πανεπιστημίου», παίρνοντας με αυτό τον τρόπο υποστηρικτική θέση για τμήματα που διαφωνούν, όπως π.χ. το Εικαστικών Τεχνών. Πρόσθεσε επίσης πως «οι νέες προϋποθέσεις δεν θα πρέπει να αποδυναμώσουν ή να προκαλέσουν κάποια επιπλέον προβλήματα από αυτά που αντιμετωπίζουμε σήμερα».  Ως παραδείγματα, αναφέρθηκε στην επιβάρυνση που θα έχει το προσωπικό, το οποίο θα κληθεί να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών και ΔΕΠ.

Εν ολίγοις, ο κ. Γεωργίου επιθυμεί να προχωρήσει η συγχώνευση, αλλά με το «πάνω χέρι» να ανήκει στο πανεπιστήμιο και οι διαδικασίες να γίνουν με τους δικούς του όρους, με βάση έναν «οδικό χάρτη»: «Αν έχουμε καλή θέληση και προστατεύσουμε κάποιες αρχές, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή μετάβαση και όλες οι πλευρές να είναι ικανοποιημένες, ειδικά ο οικοδεσπότης».

Σύμφωνα με τον υποψήφιο πρύτανη πάντως, ο περσινός νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση είναι ένας «καλός νόμος» που μπορεί να συμβάλλει στη «σταθεροποίηση και την ανάπτυξη».

Επίσης, επέλεξε να είναι διπλωματικός απέναντι στο νυν πρύτανη και την πρυτανική αρχή, λέγοντας ότι «έγιναν προσπάθειες να διαμορφωθεί το σχέδιο προς το καλύτερο», αλλά και ότι «έχουμε παραλείψει ένα βήμα και φτάσαμε στο τελικό στάδιο, στη διαβούλευση». Κάπως έτσι, ο κ. Γεωργίου μετέθεσε τον κύριο όγκο των ευθυνών στο υπουργείο και στους συντάκτες του σχεδίου, προσθέτοντας πάντως ότι «δεν είμαι σε θέση να ξέρω ποιοι συμμετείχαν στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου».

Τέλος, ο υποψήφιος πρύτανης μίλησε για την υποστελέχωση των πανεπιστημίων, λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια περίπου το 30% του ΔΕΠ έχει πάρει σύνταξη και ότι θα παρέμβει  σε πρώτη φάση στη διαβούλευση για το σχέδιο νόμου (διαρκεί μέχρι τις 14 Μαΐου), αλλά και σε βάθος χρόνου.

Οι υποψηφιότητες πρυτάνεων-αντιπρυτάνεων είναι ξεχωριστές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ένας «κοινός τόπος» στις υποψηφιότητες, καθώς και η ανάλογη αλληλοστήριξη. Υπό αυτή την έννοια, κοντά στις θέσεις του κ. Γεωργίου πρέπει να θεωρείται ο επίσης καθηγητής της Ιατρικής Μηνάς Πασχόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι θα προστεθεί ένας ακόμα αναπληρωτής πρύτανης στο σχήμα που θα προκύψει από τις εκλογές, αλλά αυτός θα είναι ο νυν πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου.  




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back