ΒΙΒΛΙΟ

Συγγραφέας, κατάσκοπος, τετράγωνος, Άγγλος

Εικόνα του άρθρου Συγγραφέας, κατάσκοπος, τετράγωνος, Άγγλος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2020, 10:25
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Ντέιβιντ Τζον Μουρ Κόρνουελ ή όπως καταχωρήθηκε αρχικά στα αρχεία της αγγλικής υπηρεσίας πληροφοριών ως Τζον λε Καρέ, πέθανε στα 89 του χρόνια.

Εκτός από κατάσκοπος, ο λε Καρέ υπήρξε και ο μεγαλύτερος συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας στην Αγγλία.

Δύο τουλάχιστον βιβλία του, ο «Κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» και το «Tinker, tailor, soldier, spy», είναι αξεπέραστα σε ατμόσφαιρα και πλοκή, πράγματα που άλλωστε για ένα μεγάλο διάστημα ήταν η επαγγελματική του καθημερινότητα.

Όταν ήταν φοιτητής στην Αυστρία, όπου «κατέφυγε» μη αντέχοντας το αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα, στρατολογήθηκε ως μεταφραστής στις ανακρίσεις φυγάδων του Παραπετάσματος.

Ως φοιτητής στο Λίνκολν της Οξφόρδης αργότερα, υπηρέτησε στο «σπουδαστικό της Ασφάλειας», προκειμένου να παρακολουθεί αριστερούς φοιτητές.

Ο λε Καρέ αποστρατεύτηκε όταν η δυτική κατασκοπία υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα όλων των εποχών. Το 1963 ο Κιμ Φίλμπυ, ο «κομμουνιστής Τζέιμς Μποντ», πέρασε φανερά πλέον το παραπέτασμα και αποκάλυψε τους κατασκόπους της πρώην εργοδοσίας του.

Έκτοτε κράτησε το συνωμοτικό του όνομα και με ήρωα τον (αξεπέραστο) Τζωρτζ Σμάιλι κυρίως, συνέχισε το συγγραφικό του έργο.

Ο λε Καρέ ήταν επίσης υποστηρικτής της «δυτικής δημοκρατίας», αυτοκαθοριζόμενος ως «συμπονετικός συντηρητικός». Μόλις το 2017 προειδοποίησε για την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη, χωρίς να μασάει τα λόγια του. Είπε δηλαδή ότι με «εμψύχωση», ο φασισμός είναι σε άνοδο στην Πολωνία και την Ουγγαρία, ενώ αργότερα έγραψε ότι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου άφησε τη Δύση χωρίς μια συνεκτική ιδεολογία, «σε αντίθεση με την έννοια της ατομικής ελευθερίας, της πληρότητας και της ανοχής, όλα αυτά που αποκαλούσαμε ‘αντικομμουνισμό’».

Προχτές το βράδυ, ο Τζον λε Καρέ πέθανε στο Royal Cornwall Hospital, από πνευμονία…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back